Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook
Zarejestrowane produkty tradycyjne

Krótko krojone kluski wymieszane ze słodką masą makową oraz rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich i skórki pomarańczowej to kolejna – po zupie z suszonych śliwek – tradycyjna kujawska potrawa wigilijna.

Aromatyczna, pachnąca goździkami, zaprawiana gęstą śmietaną zupa z suszonych śliwek to tradycyjna potrawa wigilijna na Kujawach. Szczególnie często serwowały ją gospodynie z Doliny Dolnej Wisły – rejonu słynącego ze śliwkowych sadów i wyśmienitych powideł.

Kulis, zwany też kuleśniakiem, to popularny niegdyś na kujawskiej wsi kwas z buraków czerwonych. Szczególnie chętnie spożywano go w upalne dni w trakcie prac polowych. Stanowił również podstawę do przygotowywania różnego rodzaju zup.

W kujawskiej gwarze „krychać” znaczy rozdrobnić, pognieść. Tłuczoną marchew z kawałkami boczku lub żeberek wieprzowych, z dodatkiem zasmażki oraz smażonej cebulki, na Kujawach podawano jako samodzielne danie lub dodatek do pyz i klusek ziemniaczanych.
 



Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi