Dolina Dolnej Wisły słynie ze swoich śliwkowych tradycji – stąd w regionalnym menu silnie zakorzenione są różnego rodzaju potrawy ze śliwek. Zupa z suszonych węgierek przygotowywana była zazwyczaj tylko raz w roku – na Wigilię. Zawiesista, choć niezbyt gęsta, o brązowej barwie, pachnąca przyprawami – pokoleniom mieszkańców Kujaw i Pomorza kojarzy się z tym jedynym w roku, szczególnym wieczorem. Metoda przygotowania wigilijnej zupy z suszonych śliwek pozostała niezmieniona na przestrzeni lat. Suszone śliwki należy opłukać i zalać wodą, a następnie moczyć je przez całą noc. Na drugi dzień owoce są gotowane w tej samej wodzie wraz z przyprawami np. goździkami. Kiedy śliwki zmiękną, wywar zaprawiany jest śmietaną z mąką pszenną. Podaje się ją zazwyczaj z kluskami, przygotowywanymi własnoręcznie przez gospodynię.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
Adres | Marii Skłodowskiej-Curie 73 |
Miejscowość | 87-100 Toruń |