Marchew krychano na Kujawach przygotowywana była w dwóch wersjach: postnej i mięsnej. Postną podawano w piątek na obiad, mięsną przyrządzano najczęściej po świniobiciu. Do „krychania” – czyli w gwarze Kujaw Zachodnich - „rozgniatania” ugotowanej marchwi używano specjalnego narzędzia - „krychola” albo tłuczka. Do rozgniecionej na miazgę marchewki i ziemniaków dodawano pokrojony w plasterki boczek lub żeberka wieprzowe. Dla smaku warzywną masę z kawałkami mięsa przyprawiono solą, pieprzem, dodawano też usmażoną cebulę i zasmażkę. Podawano jako samodzielne danie albo dodatek do pyz, klusek lub ziemniaków.
Więcej informacji na stronie http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Marchew-krychano
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
Adres | Marii Skłodowskiej-Curie 73 |
Miejscowość | 87-100 Toruń |