Kulis – napój o intensywnej czerwonej barwie i orzeźwiającym kwaskowatym smaku – sporządzany jest z buraków ćwikłowych. Na kujawskiej wsi szczególnie chętnie spożywano go podczas upalnych dni np. w czasie żniw i innych prac polowych. Stanowił także podstawę do przygotowania różnego rodzaju zup.
Przepis na „kuleśniak” można znaleźć w wielu publikacjach i książkach kucharskich poświęconych tradycyjnym potrawom mieszkańców Kujaw:
2 kg buraczków ćwikłowych pokrojonych i obranych,
4 l wody przegotowanej,
1 kromka żytniego chleba.
Pokrojone buraczki wraz z kromką chleba wkładamy do kamiennego garnka i zalewamy przegotowaną wodą. Zostawiamy garnek przykryty gazą w ciepłym miejscu. Po trzech, czterech dniach kwas powinien być gotowy.
W celu wzbogacenia smaku i aromatu kulisu można doprawić go czosnkiem. Napój – jeśli jest przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu - zachowuje swoje właściwości i nie ulega psuciu nawet kilka miesięcy. Trzeba tylko pamiętać o wyjęciu w odpowiednim momencie kromki chleba razowego, żeby nie uległa spleśnieniu.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
Adres | Marii Skłodowskiej-Curie 73 |
Miejscowość | 87-100 Toruń |