Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook
produkty

W restauracji położonej malowniczo na plaży przy jeziorze Grodno koło Golubia-Dobrzynia zjecie smacznie i niedrogo. Restauracja latem obsługuje turystów i plażowiczów, a przez cały rok oferuje wynajem sal na potrzeby uroczystości rodzinnych, imprez integracyjnych, biznesowych spotkań.

Choć niektórzy z oporami mogą podchodzić do pomysłu spożywania zupy z krwi, smak tej tradycyjnej polewki – niejednoznaczny, słodko-kwaśny – skutecznie wynagradza początkowe obawy. Dodatek suszonych owoców i aromatycznych przypraw – cząbru, majeranku – jeszcze bardziej podnosi walory smakowe czarniny.

Szukacie pomysłu na śniadanie na słodko lub smakowity podwieczorek? Polecamy sodziaki - złociste placuszki rodem z ziemi dobrzyńskiej. Doskonałe z dżemem, powidłami albo po prostu z cukrem pudrem.

W kujawskiej gwarze „krychać” znaczy rozdrobnić, pognieść. Tłuczoną marchew z kawałkami boczku lub żeberek wieprzowych, z dodatkiem zasmażki oraz smażonej cebulki, na Kujawach podawano jako samodzielne danie lub dodatek do pyz i klusek ziemniaczanych.
 



Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi