W restauracji położonej malowniczo na plaży przy jeziorze Grodno koło Golubia-Dobrzynia zjecie smacznie i niedrogo. Restauracja latem obsługuje turystów i plażowiczów, a przez cały rok oferuje wynajem sal na potrzeby uroczystości rodzinnych, imprez integracyjnych, biznesowych spotkań. |
Choć niektórzy z oporami mogą podchodzić do pomysłu spożywania zupy z krwi, smak tej tradycyjnej polewki – niejednoznaczny, słodko-kwaśny – skutecznie wynagradza początkowe obawy. Dodatek suszonych owoców i aromatycznych przypraw – cząbru, majeranku – jeszcze bardziej podnosi walory smakowe czarniny. |
Szukacie pomysłu na śniadanie na słodko lub smakowity podwieczorek? Polecamy sodziaki - złociste placuszki rodem z ziemi dobrzyńskiej. Doskonałe z dżemem, powidłami albo po prostu z cukrem pudrem. |
W kujawskiej gwarze „krychać” znaczy rozdrobnić, pognieść. Tłuczoną marchew z kawałkami boczku lub żeberek wieprzowych, z dodatkiem zasmażki oraz smażonej cebulki, na Kujawach podawano jako samodzielne danie lub dodatek do pyz i klusek ziemniaczanych. |