Szukacie pomysłu na śniadanie na słodko lub smakowity podwieczorek? Polecamy sodziaki - złociste placuszki rodem z ziemi dobrzyńskiej. Doskonałe z dżemem, powidłami albo po prostu z cukrem pudrem. |
W kujawskiej gwarze „krychać” znaczy rozdrobnić, pognieść. Tłuczoną marchew z kawałkami boczku lub żeberek wieprzowych, z dodatkiem zasmażki oraz smażonej cebulki, na Kujawach podawano jako samodzielne danie lub dodatek do pyz i klusek ziemniaczanych. |
Te złociste drożdżowe bułeczki z grzybowym farszem w Borach Tucholskich uważane są za wyjątkowy rarytas. Borowiacy przygotowują je na rodzinne uroczystości oraz na kolację wigilijną. |
W kuchniach gospodyń wiejskich swego czasu często wisiały makatki z napisem „Każda gospodyni cuda z kaczki czyni”. Jednym z takich kulinarnych cudów jest kaczka nadziewana farszem z wątróbki, bułki, drobno posiekanej cebulki i natki pietruszki. |