Aromatyczna, pachnąca goździkami, zaprawiana gęstą śmietaną zupa z suszonych śliwek to tradycyjna potrawa wigilijna na Kujawach. Szczególnie często serwowały ją gospodynie z Doliny Dolnej Wisły – rejonu słynącego ze śliwkowych sadów i wyśmienitych powideł. |
Kulis, zwany też kuleśniakiem, to popularny niegdyś na kujawskiej wsi kwas z buraków czerwonych. Szczególnie chętnie spożywano go w upalne dni w trakcie prac polowych. Stanowił również podstawę do przygotowywania różnego rodzaju zup. |
W restauracji położonej malowniczo na plaży przy jeziorze Grodno koło Golubia-Dobrzynia zjecie smacznie i niedrogo. Restauracja latem obsługuje turystów i plażowiczów, a przez cały rok oferuje wynajem sal na potrzeby uroczystości rodzinnych, imprez integracyjnych, biznesowych spotkań. |
Choć niektórzy z oporami mogą podchodzić do pomysłu spożywania zupy z krwi, smak tej tradycyjnej polewki – niejednoznaczny, słodko-kwaśny – skutecznie wynagradza początkowe obawy. Dodatek suszonych owoców i aromatycznych przypraw – cząbru, majeranku – jeszcze bardziej podnosi walory smakowe czarniny. |