Groch z kapustą wszedł do polskiego języka jako określenie chaosu. Tę znaną i lubianą na terenie woj. kujawsko-pomorskiego potrawę rzeczywiście cechuje nieuporządkowany wygląd. Gęsta masa kapuściano-grochowa, z nitkami pokrojonej kiszonej kapusty białej oraz przyprawami (liściem laurowym oraz zielem angielskim) smakuje jednak doskonale. |
Krótko krojone kluski wymieszane ze słodką masą makową oraz rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich i skórki pomarańczowej to kolejna – po zupie z suszonych śliwek – tradycyjna kujawska potrawa wigilijna. |
Aromatyczna, pachnąca goździkami, zaprawiana gęstą śmietaną zupa z suszonych śliwek to tradycyjna potrawa wigilijna na Kujawach. Szczególnie często serwowały ją gospodynie z Doliny Dolnej Wisły – rejonu słynącego ze śliwkowych sadów i wyśmienitych powideł. |
Kulis, zwany też kuleśniakiem, to popularny niegdyś na kujawskiej wsi kwas z buraków czerwonych. Szczególnie chętnie spożywano go w upalne dni w trakcie prac polowych. Stanowił również podstawę do przygotowywania różnego rodzaju zup. |