Choć niektórzy z oporami mogą podchodzić do pomysłu spożywania zupy z krwi, smak tej tradycyjnej polewki – niejednoznaczny, słodko-kwaśny – skutecznie wynagradza początkowe obawy. Dodatek suszonych owoców i aromatycznych przypraw – cząbru, majeranku – jeszcze bardziej podnosi walory smakowe czarniny. |
Szukacie pomysłu na śniadanie na słodko lub smakowity podwieczorek? Polecamy sodziaki - złociste placuszki rodem z ziemi dobrzyńskiej. Doskonałe z dżemem, powidłami albo po prostu z cukrem pudrem. |
Ten ciemny, musujący napój znakomicie smakuje zwłaszcza w upalne dni. Jak go przyrządzić samodzielnie w domu i przypomnieć sobie czasy, gdy w trakcie żniw dorośli po pracowitym dniu orzeźwiali się piwem, a dzieci i młodzież podpiwkiem? Służymy przepisem.
|
„Do klusków nie jedz chlyba, za wiela dobrego naraz” – mówi stare borowiackie powiedzonko. Kluski ziemniaczane, czyli golce, w Borach Tucholskich podawano zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do innych potraw. Przepisy na ich przygotowanie przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Podajemy dwie receptury doświadczonych borowiackich gospodyń. |