Uroczyste wręczenie „Złotych Półgęsków” zakończyło tegoroczną edycję akcji „Gęsina na świętego Marcina”, realizowaną przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego.
Jury przyznało nagrody w dwóch kategoriach – mały i duży producent. W tej pierwszej oceniano gęsie wyroby wytwarzane rzemieślniczo, na lokalną skalę, w tej drugiej – produkty wytwarzane metodą przemysłową. Oceniano smak, zapach, wygląd i opakowanie produktu
W kategorii „Mały producent” zwyciężył Piotr Lenart z Ostromecka koło Bydgoszczy. Nagrodzono przygotowany przez niego półgęsek, jury zwróciło jednak uwagę na fakt, że producent przerobił całą gęś – zrobił również kaszankę, smalec, kiełbasę. W kategorii „Duży producent” zwyciężyła „Szynka z gęsi” z zakładu drobiarskiego Exdrob w Kutnie.
Kapituła oceniała także przepisy nadesłane przez restauracje. Brała pod uwagę ich innowacyjność, wykorzystanie tradycyjnych produktów i sezonowość. Przysłano ponad 70 przepisów. Do półfinału przeszły następujące przepisy:
• gęś pieczona z Folwarku Kamyk - Autor: Zdzisław Bartelak, Folwark Kamyk;
• zupa rydzowa na gęsinie - Autor: Hotel Artis z Zamościa;
• gęś duszona w miodzie i jarzębinie podana z kompresowanym ogórkiem i kurkami - Autor: Restauracja Inspiracja w Pałacu Kościeszy w Przyjaźni;
• gęś polska pieczona ze śliwkami z risotto jęczmiennym i karmelizowanymi renklodami - Autor: Kogel- Mogel z Krakowa;
• flaczki z gęsich żołądków - Autor: Magnum z Kołobrzegu.
Autorzy przepisów zostali zaproszeni do wykonania swoich dań podczas finału, który odbył się 15 grudnia 2012 r. w Przysieku pod Toruniem podczas Jarmarku Adwentowego. Kapituła oceniała smak i prezentację potraw. Zwyciężyła restauracja Kogel-Mogel z Krakowa z daniem gęś polska pieczona ze śliwkami z risotto jęczmiennym i karmelizowanymi renklodami.