Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook
Zarejestrowane produkty tradycyjne

Wino domowe z Kujaw

Wino, wino, wino. Któż z nas nie próbował tego szlachetnego trunku? Wino gościło na stołach Kujawian od pamiętnych czasów. Mogę nawet rzec z całą pewnością, że miało swoje ważne miejsce w hierarchii kuchni polskiej już od czasów pierwszych Piastów. Co więcej było ono niezbędnym elementem liturgicznym, traktowanym jako symbol chrześcijaństwa.
Warto wspomnieć, że głównie handlem i uprawą winorośli na terenie Kujaw zajmował się Toruń, a jego niezwykle smakowite wyroby trafiały nawet w tak odległe miejsca, jak flandryjskie kantory.
Toruń był swoistym mentorem w produkcji tego szlachetnego napoju. W XIV wieku powołano Urząd Winiarski, który czuwał nad jakością produkowanego oraz sprowadzonego do Torunia wina. Miasto posiadało, aż 93 winnice na początku XVI wieku. Zatrudniano winogrodników oraz mistrzów winiarskich.
Wino domowe poza doskonałym smakiem cechuje się atutami zdrowotnymi. Przede wszystkim działa bakteriobójczo, rozgrzewa, posiada witaminy C, B2, PP, regularnie pite wzmacnia serce oraz pomaga w utrzymywaniu stabilnej wagi. Co więcej, dzięki obecności garbnikom i antocyjanom w winach czerwonych minimalizowane jest ryzyko rozwoju nowotworów.
Warto również wspomnieć o gatunkach win, które możemy podzielić na: wytrawne, mające w sobie od 1 do 3 % cukru, wina półsłodkie od 3 do 7% cukru, wina słodkie, których zawartość cukru mieście się w przedziale od 7 do 12% oraz te z największym 15% zasobem cukru- wina deserowe.
Wina lekkie zawierają w sobie do 10% objętości alkoholu, wina średniej mocy można sklasyfikować w przedziale od 10 do 14%, natomiast wina mocne charakteryzują się najwiekszą objętością, jednak nie przekracza ona 18%, by nie zniszczyć zawartych w nich witamin.
Barwa win domowych różni się od rodzaju owoców używanych do ich produkcji. Paleta kolorów rozpoczyna się od win białych w kolorze złocistym i herbacianym oraz win czerwonych o barwie czerwonej, poprzez ciemnowiśniową aż do fioletowej.
Do dziś wina cieszą się wielkim powodzeniem. Są symbolem romantycznych kolacji, wykwintnych posiłków, niezobowiązujących prezentów, spotkań towarzyskich oraz eleganckim dodatkiem do wszelkich uroczystości.

Więcej informacji na: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Wino-domowe-z-Kujaw



Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi