Czas Adwentu, to dobry okres żeby poznać kuchnię jarską różnych rejonów Kujaw i Pomorza. Tradycja kulinarna związana z tym okresem wynika z obyczajowości i obrządków kultywowanych w Polsce od kilku stuleci. Z czasem Adwentu i Bożego Narodzenia wiąże się ściśle zwyczaj przygotowywania i spożywania specjalnych potraw.
To właśnie nakazy religijne miały przemożny wpływ na to, co i w jaki sposób, należy spożywać w tym czasie. Do przygotowania potraw - żuru, klusek wykorzystywano głównie produkty mączne i ziemniaki. Jedzono również potrawy z kaszy, kapusty, często z dodatkiem grochu. Popularne były czerwone buraczki, które kiszono i wykorzystywano do zaprawiania zup lub klusek.
Z przekazów uzyskanych współcześnie od starszych pokoleń, można wysnuć wniosek, iż pożywienie na Kajnie pozostawało pod wpływem sąsiednich regionów, głównie Pałuk. Krajanie poszukują swojej tożsamości kulinarnej, stąd pomył LGD „Nasza Krajna”, aby w Borzyszkowie w gm. Więcbork przeprowadzić warsztaty kulinarne nt. potraw jarskich.
Celem szkolenia jest zatem nabycie wiedzy o tradycji kulinarnej związanej z okresem Adwentu i Bożego Narodzenia i praktycznych umiejętności wykonywania potraw i przetworów oraz zainspirowanie uczestników do wprowadzenia potraw jarskich do własnej oferty kulinarnej. W trakcie warsztatów być może uda się wyłonić potrawy jarskie typowe dla regionu Krajny. Ważnym elementem będzie uświadomienie uczestnikom warsztatów oczekiwań osób preferujących kuchnię wegetariańską oraz motywacji jakimi się kierują, preferując ten styl życia.
Założono, że przygotowana lista potraw do wykonania, to propozycja otwarta i uczestnicy będą mogli odwołać się do swych doświadczeń kulinarnych i obyczaju wyniesionego z domu przy ich przyrządzaniu.
Projekt jest dofinansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Więcej informacji o warsztatach: biuro@naszakrajna.org
Program warsztatów:
5 grudnia
8.30 – 9.00 – śniadanie wiejskie z produktów i potraw jarskich Krajny.
9.00 - 9.45 – Krajna mlekiem i.. płynąca. - Być Krajeńskim? – Piotr Lenart.
9.45 – 11.45 - zupy, olej i jego zastosowania w Adwencie i w kuchni wegetariańskiej – Piotr Lenart
11.45 – 13.45 – potrawy z ziemniaków (pyr/ów) - Miłosz Adamski
13.45 - 14.30 – Obiad – czym jarska Krajna bogata – tylko jarskie potrawy ….
14.30 – 16.00 - Tożsamość i różnorodność kuchni krajeńskiej – spojrzenie „skruszonego etnografa” - Grażyna Szelągowska
16.00 – 17.00 - Śledzie - dobre w górach, niezłe w Krajnie, najgorsze nad morzem – Piotr Lenart
17.00 – kolacja
6 grudnia
8.30 – 9.00 – śniadanie wiejskie z produktów i potraw jarskich Krajny
9.00 -12.00 – grzyby, kasza i kapusta w potrawach i dodatkach – Piotr Lenart, Miłosz Adamski;
12.00 – 13.30 – jarskie menu na weekend i na tydzień w gospodarstwie agroturystycznym – Piotr Lenart;
13.30 – 14.30 – obiad
14 .30 - 16.30 – potrawy wigilijne z ryb i.. potraw krajeńskich – Piotr Lenart, Miłosz Adamski;
16.30 – kolacja - wigilijne potrawy w Krajnie - Wigilijny Stół.