Sekretariat Regionalny KSOW i Lokalna Grupa Działania „Nasza Krajna” zapraszają w dniach 23-24 marca 2012 r. do Zespołu Pałacowo-Parkowego w Sypniewie (gmina Więcbork) na warsztaty kulinarne, których tematem przewodnim będą potrawy i przetwory z mięsa na Krajnie i Kujawach. Uczestnicy szkolenia będą mieli okazję poznać tajniki potraw opartych na przepisach zebranych przez prof. Jowitę Kęcińską oraz Grażynę Szelągowską. Elżbieta Sobolewska przedstawi zasady i wymogi zgłaszania produktów na Listę Produktów Tradycyjnych. Miłosz Adamski mistrz kuchni, poprowadzi panel kulinarny, podczas którego uczestnicy będą przyrządzać m.in. zupy: czerninę i parzybrodę, mięsa: kaczą szyję faszerowaną, kiełbasę białą w słoiku, okrasę, pierś wędzoną z gęsi, czy kaczki , kaczkę z weka, pasztet z gęsi.
Na warsztaty zapraszamy osoby z województwa kujawsko-pomorskiego prowadzące agroturystykę, wiejskie lokalne gastronomiczne, a także zamierzające otworzyć tego typu działalność czy też chcące wprowadzić bądź wzbogacić ofertę kulinarną i przetwórczą.
Zgłoszenia na szkolenie można dokonać za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Nasza Krajna” (biuro@naszakrajna.org/ biuronaszakrajna@wp.pl).