Warsztaty Smaku „Wariacje na temat kaczki – kuchnia Ziemi Dobrzyńskiej” odbędą się w dn. 22-23 listopada w restauracji Mat-Era w Wielgiem.
Celem warsztatów jest upowszechnienie wiedzy o tradycyjnych potrawach i produktach regionu dobrzyńskiego oraz podniesienie umiejętności wykonywania i wytwarzania wybranych potraw z kaczki. Szkolenie jest skierowane do właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną na obszarach wiejskich obszaru działania LGD.
Kacze mięso w przeszłości często gościło na stołach domów Ziemi Dobrzyńskiej. Według organizatorów warsztatów może stać się następną - po gęsinie - kulinarną wizytówką regionu, o ile mieszkańcy będą potrafili przyrządzać je na „dobrzyński sposób”, wykorzystując lokalne produkty.
Rekrutację oraz rejestrację uczestników prowadzi Pani Agnieszka Bieńkowska – Śliwińska z LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe. Zgłoszenia należy przesyłać mailowo na adres agnieszka@lgddobrzyn.pl do dnia 16 listopada 2012 roku.
PROGRAM
22 listopad 2012
8.00 – powitanie uczestników warsztatów;
08:00-08:15 - wprowadzenie uczestników w tematykę warsztatów i ich organizacją– pracownik LGD;
08:15 – 08:45 – śniadaniowe przekąski, kawa herbata;
08:45-10:15- zajęcia teoretyczne: „Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego – tożsamość kulinarna regionu Ziemi Dobrzyńskiej, odmienność kuchni na tle innych regionów” - Laura Maciejewska (Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie);
10:15-11:15 – Marketingowe znaczenie lokalnej marki czyli jak kaczkę uczynić dobrzyńską. Dobra praktyka podejrzana we Francji - Piotr Lenart;
11:15 - 13:15 – zupy, pasztet, kaszanka, smarowidło – receptury. Wykonanie zup, smarowidła, pasztetu i kaszanki - zajęcia prowadzą Piotr Lenart oraz kucharz folwarku Mat-Era. (w trakcie przerwy kawa, herbata, napoje, ciasto);
13:15 - 14: 00 - obiad;
14:00 – 17:00 - Zajęcia praktyczne: Confit z kaczki, kaczka z weka, potrawka z kaczki po dobrzyńsku – gotowanie w tłuszczu, pasteryzacja - zajęcia prowadzą Piotr Lenart oraz kucharz folwarku Mat-Era.
23 listopad 2012
8.00.-08:30 śniadanie;
08:30-10:00 – wykład i dyskusja – „Zasady i wymogi zgłaszania produktów na Listę Produktów Tradycyjnych” – opis wniosku dot. zgłaszania produktów; Laura Maciejewska (Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie);
10:00-14:00 - potrawy – kaczka po staropolsku i kaczka po dobrzyńsku, magret z piersi kaczej, okrasa i kiełbasa z kaczki - zajęcia prowadzą Piotr Lenart oraz kucharz Folwark Mat-Era; (w trakcie przerwy kawa, herbata, napoje, ciasto);
14.00 – 14.30 - prezentacja potraw i przetworów wykonanych w trakcie warsztatów. Podsumowanie warsztatów . Wnioski.
14.30-15:30 - obiad i degustacja potraw przygotowywanych w trakcie warsztatów;
16:00 Zakończenie.
Oprac. Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich