W Chrystkowie, w dniach 1 i 2 grudnia br. odbędzie się kolejna edycja Warsztatów Umiejętności Kulinarnych, tym razem pod nazwą „Pierniki i opłatki – przygotowanie do świąt Bożego Narodzenia”. Ich celem jest uświadomienie młodzieży i przypomnienie dorosłym, że produkty kojarzone z okresem świąt Bożego Narodzenia, takie jak pierniki i opłatek, mają swoją długą historię, bogatą symbolikę i niezwykle ważne miejsce w polskiej tradycji. Podczas warsztatów uczestnicy będą poznawać tajniki wyrobu ciasta piernikowego, wycinać tradycyjne formy, wypiekać je oraz zdobić za pomocą tradycyjnych metod. Dodatkowym elementem warsztatów będzie przygotowanie ciasta, formowanie opłatków w przedwojennych formach, które od niedawna znajdują się w kolekcji Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły oraz ich wypiek. Zajęcia praktyczne będą połączone z wykładami o historii i tradycji przygotowywanych produktów. Szkolenie skierowane jest do osób prowadzących działalność gastronomiczną na wsi, właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz członków lokalnych grup działania, którzy będą mieli możliwość podniesienia swoich umiejętności.
Warsztaty są organizowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Slow Food Convivium Gruczno. Zgłoszenia na szkolenie można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa (aborygeniznadwisly@wp.pl )
Program warsztatów
1 i 2 grudnia 2012 – Chrystkowo – chata mennonicka
9.30 – 10.00 Rozpoczęcie szkolenia, przedstawienie programu,
10.00 – 10.30 Historia i znaczenie pierników w dawnej Polsce – Aleksandra Kleśta-Nawrocka,
Część praktyczna – prowadzi Adam Pokojski
10.30 – przygotowanie i wyrabianie ciasta piernikowego,
11.00 – wycinanie, formowanie i wypiek pierników,
12.00 – zdobienie upieczonych pierników,
14.00 – przerwa kawowa,
14.30 – Opłatek w tradycji chrześcijańskiej i kulturze polskiej – Aleksandra Kleśta-Nawrocka,
15.00 – prezentacja form z kolekcji Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły,
Część praktyczna – prowadzi Adam Pokojski
15.30 – przygotowanie i wyrabianie ciasta opłatkowego,
16.00 – wypiekanie opłatków,
17.00 – zakończenie warsztatów.