Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich zaprasza w dniach 9-10 sierpnia 2012 r. do Sypniewa w gminie Więcbork (powiat sępoleński), na szkolenia - warsztaty pn. „Kuchnia Krajny na co dzień i od święta – potrawy i przetwory mączne na Krajnie i Kujawach”.
Tradycja wypieku krajeńskiego chleba sięga dawnych czasów, gdy jego pieczenie było nie tylko okazją do spotkania sąsiadów, ale wręcz rytuałem. Krajniacy wspólnie palili w piecu, stanowiącym własność wsi, wykonanym w zależności od jej zamożności z szamotu, czerwonej cegły lub gliny. Odpowiednio zarobione ciasto chlebowe wędrowało do pieca, po jego uprzednim nagrzaniu i usunięciu rozżarzonego paleniska. Mówiło się, że chleb jest dobry tylko wówczas, gdy sam popęka. Po upieczeniu chleba, wciąż ciepły piec, wykorzystywano do suszenia owoców i warzyw.
W trosce o tradycje kulinarne regionu Krajny, organizowane jest przedsięwzięcie, w ramach którego przewidziano zajęcia teoretyczne oraz warsztaty z tradycyjnego wypieku chleba, przygotowywania ciast i klusek. Potrawy przygotowywane będą w oparciu o zbiory przepisów udostępnionych przez koła gospodyń wiejskich, zaczerpnięte z książki Grażyny Szelągowskiej „Kuchnia z rodowodem”.
Warsztaty skierowane są przede wszystkim do właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy chcieliby poszerzyć swoją ofertę o tradycyjny, wiejski chleb krajeński oraz gospodyń wiejskich, pragnących produkować prawdziwe, zdrowe pieczywo.
Efekty prac z warsztatów zostaną wystawione do degustacji podczas lokalnego Jarmarku św. Wawrzyńca, w dniu 11 sierpnia 2012 r. w Sępólnie Krajeńskim.
Nabór uczestników warsztatów prowadzony jest przez LGD - Stowarzyszenie Nasza Krajna, będące współorganizatorem projektu.
Więcej informacji na stronie www.naszakrajna.org.
Program warsztatów:
9 sierpnia 2012 r. (czwartek)
8.00 – 8.30 Rejestracja uczestników
8.30 – 9.00 Wprowadzenie do warsztatów: cele, organizacja, zasady; prowadzący: Romuald Adamski, Miłosz Adamski
9.00 – 9.30 Śniadaniowe przekąski, przerwa kawowa
9.30 – 10.00 Omówienie zasad pracy w kuchni
10.00 – 10.30 Zajęcia teoretyczne z przygotowania półproduktów do wykonania chleba i klusek ziemniaczanych: prowadzący: Miłosz Adamski
10.30 – 11.30 Zajęcia praktyczne z przygotowania półproduktów do wykonania chleba i klusek; prowadzący: Miłosz Adamski
11.30 – 13.00 Chleb kiedyś a dziś – wykład i dyskusja: Kazimierz Szalewski
13.00 – 14.30 Obiad
14:30 - 15:00 Zajęcia teoretyczne nt. zasad przygotowania zaczynów i ciasta chlebowego; prowadzący Miłosz Adamski
15:00 - 15:30 Zajęcia praktyczne z przygotowania zaczynów do wypieku chleba; prowadzący: Miłosz Adamski
15:30 - 15:45 Przerwa kawowa
15:45 – 18.00 Zajęcia praktyczne z przygotowania ciast chlebowych, wypieku chlebów; prowadzący: Miłosz Adamski
19:00 Kolacja
10 sierpnia 2012 r. (piątek)
9:30 – 10:00 Zajęcia teoretyczne z przygotowania ciast: prowadzący: Miłosz Adamski
9:45 – 13:00 Przygotowanie ciast według dawnych receptur prof. Jowity Kęcińskiej oraz zaczerpniętych z książki: „Kuchnia z rodowodem” Grażyny Szelągowskiej; prowadzący: Miłosz Adamski - zajęcia prowadzone w grupach
11:30 – 11:45 Przerwa kawowa
13:00 – 13:45 Prezentacja potraw i przetworów wykonach przez uczestników warsztatów, podsumowanie warsztatów, prowadzący: Dorota Kozioł, Romuald Adamski, Miłosz Adamski
13:45 Obiad