Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook

Aktualności

Warsztaty kulinarne „Dziczyzna na polskich stołach”

Stowarzyszenie Nasza Krajna i Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich zapraszają na trzydniowe warsztaty „Dziczyzna na polskich stołach – dawniej i dziś”. Warsztaty skierowane są do osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne i punkty gastronomiczne na terenach wiejskich, posiadające w ofercie lub zamierzających wprowadzić do oferty produkty z dziczyzny oraz członków LGD Nasza Krajna.
Wolne miejsca na warsztatach w pierwszej kolejności będą proponowane mieszkańcy terenów wiejskich obszarów LGD Nasza Krajna oraz członkom kół myśliwskich Polskiego Związku Łowieckiego Zarząd Okręgowy z Bydgoszczy.

Warsztaty odbędą się w dniach 31 styczeń – 02 luty w Zespole Pałacowo-Parkowym w Sypniewie.
Zgłoszenia należy kierować na adres:
Stowarzyszenie Nasza Krajna,
ul. Jeziorna 6
89-400 Sępólno Krajeńskie,
mailem : biuronaszakrajna@wp.pl lub telefonicznie 531089577
do dnia 29.01.2013 – decyduje kolejność zgłoszeń.

W programie:
Panel praktyczny
1. Dziczyzna w magnackiej, staropolskiej kuchni – wybrane potrawy z „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego – Piotr Lenart
2. Wędliny z dziczyzny czyli „od rozbioru do przetworu” – Piotr Lenart
3. Dziczyzna w gospodarstwie agroturystycznym i/lub regionalnej restauracji - wybór potraw o lokalnym profilu, odpowiadających aktualnym gustom i prostych w wykonaniu – Miłosz Adamski

Panel teoretyczny
1. Zwierzyna łowna na terenie województwa kujawsko – pomorskiego, rodzaj
zwierzyny i jej dostępność. Obyczaje łowieckie – etyka i tradycja – Przedstawiciel PZŁ – Zarząd Okręgowy w Bydgoszczy
2. Przetwórstwo z dziczyzny w świetle obowiązujących przepisów weterynaryjnych i sanitarno – higienicznych. Niezbędne minimum dla gastronomii, przetwórstwa i gospodarstw agroturystycznych wytwarzających potrawy i wyroby garmażeryjne z dziczyzny. – Andrzej Barczyński
3. Dziczyzna w kuchni staropolskiej i współczesnej oraz jej walory żywieniowe i smakowe – Piotr Lenart

Więcej informacji i szczegółowy program warsztatów na stronie www.naszakrajna.pl.
 



Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi