Post i Wielkanoc na Kujawach i Ziemi Chełmińskiej – obyczaje kulturowe i kulinarne. Wielkanocne obyczaje za granicą na przykładzie Francji
Miejsce: Restauracja „Ostromecka” w m. Ostromecko gm. Dąbrowa Chełmińska – na terenie LGD Zakole Dolnej Wisły
Czas: 7-8 marca 2013 r.
Koordynator: Barbara Gandziarowska – vice-prezes LGD Zakole Dolnej Wisły
Panel teoretyczny
1. „Obyczaje związane z okresem postu i Świąt Wielkanocnych w regionie kujawsko-pomorskim – Grażyna Szelągowska Muzeum Etnograficzne w Toruniu.
2. Święta Wielkanocne w Francji w aspekcie obyczajowym i kulinarnym – Renata KAWAŁA – romanista, znawca kultury i cywilizacji romańskiej.
Panel praktyczny
1. Potrawy postne na Kujawach ze śledziem i olejem w roli głównej
2. Wyroby wędliniarskie z wielkanocnego świniobicia
3. Śniadanie wielkanocne u babci i potrawy na rodzinne wielkanocne ucztowanie
4. Potrawy na wielkanocny obiad we francuskiej obyczajowości kulinarnej
5. Konkursy:
na wielkanocną pisankę
konkurs kulinarny
• na przystawkę z jajka
• na postnego śledzia
Trenerzy – zajęcia praktyczne: Piotr Lenart, Andrzej Barczyński, Krzysztof Klarkowski
HARMONOGRAM WARSZTATÓW
Pierwszy dzień
8.30 – 9.00 – śniadanie – zapewnia restauracja Ostromecka
9.00 – 9.30 – wprowadzanie do zajęć, podział na grupy – koordynator
9.30 – 11.30 - świąteczne wyroby wędliniarskie i wielkanocne słodkości
Grupa I – kiełbasa polska, leberka kiełbasa biała, galareta z nóżek – Krzysztof Klarkowski
Grupa II – szynka wielkanocna wędzona, rolada ze schabu, rolada z boczku – Piotr Lenart
Grupa III – wielkanocne słodkości mazurek, baba sernik, szarlotka - Andrzej Barczyński
11.30 – 13.30 – zupy postne, śledzie, olej swojski rzepakowy – zastosowania
Grupa I – zupa rybna, śledź po pomorsku i po ostromecku – Krzysztof Klarkowski
Grupa II – kapuścionka, śledź po poznańsku i po kujawsku – Andrzej Barczyński
Grupa III – olejowe maczanki, śledź w oleju swojskim rzepakowym, sarmacki śledź w miodzie – Piotr Lenart
13.30 – 15.00 – dania z ryb, ryby w zalewach octowych
Grupa I – dorsz smażony z jabłkami, ryba w zalewie octowej nr III – Krzysztof Klarkowski
Grupa II – szczupak w kapuście, ryby w staropolskiej marynacie nr II – Andrzej Barczyński
Grupa III – ryba po staropolsku, ryby w staropolskiej marynacie nr I – Piotr Lenart
15.00 – 16.00 obiad – zapewnia restauracja Ostromecka.
16.00 – 17.30 – wykład „Obyczaje związane z okresem postu i Świąt Wielkanocnych w regionie kujawsko-pomorskim – Grażyna Szelągowska Muzeum Etnograficzne w Toruniu.
17.30 – 19.00 – potrawy na francuskim stole wielkanocnym
Jagnięcina, rozbiór tuszy; marynowanie mięsa – Piotr Lenart.
Francuskie słodkości wielkanocne – Renata Kawała
19.00 – 19.30 kolacja z dań wykonanych na warsztatach
Drugi dzień
8.30 – 9.00 – śniadanie – z dań na warsztatach
9.00 – 10.30 - seminarium - Święta Wielkanocne w Francji w aspekcie obyczajowym i kulinarnym – Renata KAWAŁA.
10.30 – 13.00 – Potrawy wielkanocnego stołu
Grupa I – jajka faszerowane po ostromecku, wielkanocny świąteczny żurek – Krzysztof Klarkowski,
Grupa II – jajka faszerowane po kujawsku, szynka parzona, świąteczny bigos na wędzonce – Andrzej Barczyński
Grupa III – potrawy na francuskim stole wielkanocnym – wykonanie pieczeni - Piotr Lenart
13.00 – 14.00 – wykonanie pisanek - Grażyna Szelągowska
14.00 – 15.00 – obiad zapewnia restauracja Ostromecka
15.00 – 15.30 – rozstrzygniecie konkursu na pisankę – Grażyna Szelągowska
15.30 – 16.30 – rozstrzygniecie konkursu na jajko i śledzia – Piotr Lenart
16.30 – 17.00 – podsumowanie warsztatów.
17.00 – 17.30 - kolacja – zapewnia restauracja Ostromecka