Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich przy współpracy z LGD – Stowarzyszeniem Nasza Krajna organizuje w dniach 25-26 października 2012 r. w Sypniewie w gminie Więcbork (powiat sępoleński), warsztaty umiejętności kulinarnych pn. „Gęsina – jesienny rarytas na biesiadnym stole”.
Tereny Krajny to obszary, na których od pokoleń hoduje się drób: kaczki, gęsi, kury. Po wojnie hodowla drobiu zdecydowanie zmalała, natomiast obecnie na nowo zaczyna doceniać się walory smakowe i zdrowotne drobiu, w tym w szczególności gęsiny. Samorządy gminne chcąc wspomóc mieszkańców wsi, zakupują w okresie wiosennym pisklęta gęsi, które następnie trafiają do gospodarstw rolnych. W trosce o tradycje kulinarne regionu Krajny, organizowane jest przedsięwzięcie, w ramach którego przewidziano zajęcia teoretyczne oraz warsztaty z przyrządzania przetworów i potraw z gęsiny.
Warsztaty skierowane są przede wszystkim do właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy chcieliby poszerzyć swoją ofertę o tradycyjne potrawy z gęsiny, będące specjalnością nie tylko regionu Krajny, ale i całego regionu Kujaw i Pomorza, osób prowadzących ośrodki wczasowe, zajmujących się drobną wytwórczością oraz planujących otworzyć działalność gospodarczą, związaną z powyższymi branżami.
Warsztaty odbędą się w dniach 25-26 października w Zespole Pałacowo-Parkowym w Sypniewie.
Zgłoszenia należy kierować na adres:
Stowarzyszenie Nasza Krajna,
ul. T. Kościuszki 11, 89-400 Sępólno Krajeńskie,
mailem: biuronaszakrajna@wp.pl lub telefonicznie 531089577. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Prowadzący: Grażyna Szelągowska - Muzeum Etnograficzne w Toruniu, Piotr Lenart – ekspert kulinarny, wytwórca regionalnych wędlin.
1. Zajęcia teoretyczne - wykłady z prezentacją
Temat 1 - Gęsina na Świętego Marcina
- geneza kultu św. Marcina, zwyczaje i przesądy związane z obchodami tego Święta
- zarys historii hodowli gęsi w Polsce
- geneza obrzędowego spożywania mięsa gęsiego
Temat 2 - Sposób na gęś
- potrawy z mięsa gęsiego w tradycyjnej i regionalnej kuchni polskiej
- charakterystyczne potrawy i produkty z mięsa gęsiego
2. Zajęcia praktyczne z omówieniem tematyki
Gęś w przetworach:
- smalce i smarowidła, pasztety,
- a może gęsi zylc lub kaszanka?
- co z tą okrasą?
- gęsia kiełbasa, półgęsek – wędzić na zimno czy gorąco?
Metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu (confit) albo pochwała okresu przed lodówkowego.
Gęś w potrawach – tradycja kulinarna a tzw. kuchnia nowoczesna:
- Przystawka z gęsiny na dobry początek – Carpaccio i/lub tatar
- Zupy gęsie po kujawsko-pomorskiemu czyli ile kucharek tyle czernin i ajntopfów.
- Gęsi pieczone w całości – trzy sposoby na gęś nawiązujące do kulinarnej tradycji i regionalnego produktu
- Potrawka, gulasz, a może staropolski bigosek (nie mylić z bigosem)
Więcej informacji na stronie www.naszakrajna.org.