Czy Kopernik był kucharzem? Odpowiedź na to i na wiele innych ważnych pytań usłyszymy na Toruńskim Festiwalu Smaków "Kuchnia Kopernikańska", który odbędzie się podczas organizowanych w Toruniu Targów Turystycznych „Wypoczynek” 15-16 III 2014 r. w Centrum Targowym Park przy ul. Szosa Bydgoska 3.
Tym razem zaproponujemy gościom zapoznanie się właśnie z „Kuchnią Kopernikańską”. Ponieważ w Toruniu wszystko (albo prawie wszystko) jest związane z Mikołajem Kopernikiem, to z pomocą historyków, kucharzy i producentów żywności dokonamy przewrotu kopernikańskiego w kuchni - sferze, która ciągle jest jeszcze mało kopernikańska.
Będziemy opowiadać o kuchni z czasów krzyżackich, o tym co jedli krakowscy profesorowie Kopernika oraz o najstarszych polskich przepisach kulinarnych, które pochodzą właśnie z czasów Kopernika.
Opowiemy także o najstarszej europejskiej drukowanej książce kucharskiej i jej związku z osobą i rodziną wielkiego astronoma. A wszystko będzie przepojone smakiem Torunia, smakiem produktów i potraw związanych z Kopernikiem, naszym miastem i regionem.
II Toruński Festiwal Smaków „Kuchnia Kopernikańska” będzie się składał z serii wykładów, pokazów i degustacji pt. „Kuchnia Kopernikańska, czyli co jadł Mikołaj Kopernik” oraz z poświęconego specjałom z czasów Kopernika konkursu kulinarnego.
W części konferencyjnej oprócz historyków wezmą udział producenci żywności i kucharze, a oprócz samych wykładów, będzie ona obejmowała także prezentacje multimedialne, warsztaty, pokazy kulinarne i degustacje.
W konkursie kulinarnym wezmą udział kucharze z toruńskich restauracji, którzy zostaną poddani ocenie doświadczonych szefów kuchni z zaprzyjaźnionych zabytkowych miast położonych nad brzegiem Wisły, co będzie stanowić wstęp do stworzenia wspólnego szlaku historyczno-kulinarnego.
W niedzielę 16 III czeka nas szczególna atrakcja: obiad prezydencki, przygotowany przez prezydentów Torunia i Grudziądza z wykorzystaniem inspiracji z dawnych receptur z historycznych książek kucharskich.
Zapraszamy!
PROGRAM CZĘŚCI KONFERENCYJNEJ:
Toruński Festiwal Smaków 2014 Kuchnia Kopernikańska
SOBOTA 15 III 2014
12:00 Otwarcie sesji - prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika
12:15 Kopernik od kuchni. Wielki astronom i kobiety - prof. Krzysztof Mikulski
12:45 Uczciwa przyjemność i dobre zdrowie. Kopernik i pierwsza europejska książka kucharska - prof. Jarosław Dumanowski
14:00 Konkurs kulinarny „Kuchnia kopernikańska” o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia
16:00 Po krzyżacku: o wielkim mistrzu, zielonej kurze i anyżowych ciasteczkach - Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji zamkowej w Malborku
NIEDZIELA 16 III 2014
11:00 Astronomia i gastronomia. Dietetyka humoralna, kosmos i receptury doktora Kopernika - dr Dorota Lewandowska, Marta Sikorska, Uniwersytet Mikołaja Kopernika
11:30 Sfera sera. Gomółki, małdrzyki i ser holenderski â Eugeniusz Mientkiewicz, praktyk i promotor lokalnego serowarstwa, publicysta kulinarny
13:15 Kopernikański obiad Prezydencki
15:15 Republika, piernik i Kopernik. Rozmowa ze Zbigniewem Krzywańskim i pokaz sztuki piernikarskiej w wykonaniu Adama Pokojskiego