Targi Toruńskie Sp. z o.o. zapraszają na III edycję Targów Turystycznych „WYPOCZYNEK" 2013, które odbędą się w dniach 16- 17 marca 2013 roku w Centrum Targowym „PARK" w Toruniu przy ul. Szosa Bydgoska 3.
Imprezie tradycyjnie towarzyszy Toruński Festiwal Smaków, który stanowi niepowtarzalną okazję do spróbowania i zakupu smacznych wyrobów podchodzących z różnych regionów Polski, takich jak pieczywo na zakwasie, tradycyjne wędliny, sery kozie, razowe mąki i makarony, bułgarskie pasty i przetwory, oliwy tłoczone na zimno, z także miody, andruty i pierniki.
Profesor Jarosław Dumanowski, jeden z pionierów polskiej gastronomii historycznej, zaprasza na cykl wykładów, których tematem przewodnim będzie smak podróży: jedzenie, region, tradycja. Adepci sztuki kulinarnej będą ścigać się w konkursie kulinarnym o Piernikową Chochlę - wygra najciekawsza interpretacja przepisu na zupę, pochodzącego z najstarszej toruńskiej książki kucharskiej pt.: „Kuchnia Polska”. Najmłodsi goście targowi będą mieli okazję poznać smaki Kujaw i Pomorza, przyrządzając na bazie tradycyjnych produktów zdrowe przekąski, takie jak: „gęś-bułę”, czyli hamburgera z gęsiny, słodycze kajmakowe oraz kolorowe pasty.
Szczegółowy program imprezy:
SMAKI PODRÓŻY: JEDZENIE, REGION TRADYCJA
SOBOTA 16.03.2013 r., SALA AUDYTORYJNA NA 1 PIĘTRZE
10:00 Otwarcie sesji
dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
10:10 Produkty regionalne i tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego: przyroda, tradycja i atrakcja turystyczna
Marek Szczygielski, Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej
10:30 Tradycje przetwórcze wDolinie Dolnej Wisły
dr Jarosław Pająkowski, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły
10:50 Sery zagrodowe. Odrodzenie lokalnego serowarstwa
Eugeniusz Mientkiewicz, praktyk i promotor lokalnego serowarstwa, publicysta kulinarny
11:00 Przerwa
11:45 Konieczność ochrony i przywracania dawnych odmian roślin uprawnych i ras zwierząt gospodarskich na przykładzie Lokalnego Banku Genów
Tomasz Czubachowski, producent żywności ekologicznej
12:05 Polska rasa: gęś biała kołudzka
dr Halina Bielińska, wicedyrektor Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Kołudzie Wielkiej
12:30 Przerwa obiadowa i rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego.
15:00 Smak historii: najstarsze polskie przepisy kulinarne
Marta Sikorska, Uniwersytet Mikołaja Kopernika
15:20 Po krzyżacku: o wielkim mistrzu, zielonej kurze i anyżowych ciasteczkach
Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji zamkowej w Malborku
NIEDZIELA 17.03.2013 r.
10:00 Przywarzyć, utretować i potrząsnąć
Warsztaty dla młodzieży i dorosłych z odczytywania najstarszych książek kucharskich – grupa I
11:00 Przywarzyć, utretować i potrząsnąć
Warsztaty dla młodzieży i dorosłych z odczytywania najstarszych książek kucharskich – grupa II