Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook
Zarejestrowane produkty tradycyjne

Świąteczna szynka kujawska z kością

Świąteczną szynkę łatwo odróżnimy od „zwyczajnej” szynki zarówno po smaku, jak i wyglądzie. Złocisto-brązowa skórka jest poprzecinana „w kratkę” i nabita goździkami tworzącymi symetryczny wzór. W smaku szynka jest słonawa, z wyczuwalnym aromatem goździkowo-laurowym. Przepis na przygotowywanie tego produktu przekazywano sobie w formie ustnej z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj, choć zmieniły się nieco stosowane przy jej wyrobie narzędzia, podstawowe zasady i stosowane produkty pozostały bez zmian. Całą szynkę wieprzową o zwartym miąższu, przerośniętą często warstwami tłuszczu, pekluje się w solance tylko z soli kuchennej, a następnie gotuje i zapieka. Pierwotnie szynkę zapiekano w piecu chlebowym, współcześnie robi się to zazwyczaj w piekarniku. Sekret jej smaku kryje się w odpowiednio przygotowanej solance. W Rakutowie i Sędzinie, dwóch kujawskich wsiach, osolone mięso układało się ciasno i przyciskało drewnianą deską lub dodawało się tak dużo soli do wody „że kartofel nie utonął” lub „że jajko pływa”. Dla smaku dodawano liść bobkowy, czosnek oraz ziele angielskie. Odpowiednio przygotowana solanka powoduje, że przy wyrobie szynki nie trzeba stosować żadnych środków konserwujących. Dzięki temu szynka ma zabarwienie jasnobrązowe, a nie różowe.
Smakowita złocisto-brązowa skórka, soczysty miąższ oraz wspaniały aromat sprawiają, że szynka kujawska z kością to iście świąteczny przysmak.
 

Dane kontaktowe
Osoba kontaktowaElżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego
Telefon56 646 2015 w. 3082
Emaile.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl
AdresMarii Skłodowskiej-Curie 73
Miejscowość87-100 Toruń
Lokalizacja


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi