Stolno, słynące z piekarskich wyrobów, posiada wiele tradycji w zakresie pieczenia chleba - miejscowe gospodynie zawsze dbały o towarzyszące wypiekowi rytuały i jakość wyrabianego ciasta chlebowego. Te tradycje przejęła stoleńska piekarnia otwarta w 1974 r. Chleb razowy ze słonecznikiem to jeden z jej sztandarowych produktów. Ten bochenek o ciemnej, chrupiącej skórce, zanim trafi do rozgrzanego pieca, jest najpierw wygładzany zmoczonymi dłońmi i opłukiwany od spodu. Zaraz po wyjęciu wykłada się go na drewniane ławy. Dodawany do stoleńskiego razowca słonecznik nie tylko wpływa pozytywnie na pracę przewodu trawiennego i gospodarkę kwasów żółciowych, ale stanowi również swoisty afrodyzjak.
Więcej informacji na: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Stolenski-razowiec-ze-slonecznikiem
Dane kontaktowe | |
Miejscowość | Stolno |