Niejednokrotnie, każdy z nas na pewno kosztował kapusty kwaszonej, a wraz z nią delektował się orzeźwiającym, kwaśnym sokiem, który był nieodłączonym elementem owego warzywa.
Jak okazuję się, historia soku z kapusty kwaszonej sięga dalej, niż mogliby spodziewać się niektórzy z nas, kupujący ten specjał na osiedlowym ryneczku warzywnym.
Jego lecznicze jak i kulinarne zalety doceniono już wieki temu, gdy rytuał wytwarzania odbiegał nieco od dzisiejszego, ale pozyskiwanie soku miało bliźniaczą formę.
Wyobraźmy sobie starodawną wieś, w której mieszkańcy zbierali się, by razem brać udział w kiszeniu kapusty. Panny ubierano w odświętne sukienki, panowie pełnili rolę obserwatorów, a dorosłe kobiety przewodziły całej „ceremonii”.
Punktem rozpoczynającym było szatkowanie kapusty, następnie jej solenie i ubijanie w beczkach drewnianymi pałkami lub udeptywanie nogami. Widok ten musiał należeć na pewno do interesujących, a przy tym mógł być również dobrą zabawą dla mieszkańców, ponieważ nie rzadko towarzyszyła im muzyka.
Proces uzyskiwania soku nazywany kwaszeniem to częsta metoda konserwowania warzyw. Dzięki temu zachowują one swoje właściwości i służą naszemu organizmowi jak i upiększają aromat oraz smak potraw.
Ponieważ nasz region Kujawski jest bogaty w urodzajne gleby możemy poszczycić się faktem iż, kapusta uprawiana na nich, cechuje się wyśmienitym smakiem, mocą witamin oraz minerałów.
Pijąc sok z kapusty kwaszonej możemy zadbać o nasz organizm oraz zdrowie. Szczególnie, że bogactwo witamin takich jak A, E, K, PP, C, B1, B2 oraz związków mineralnych, którymi są wapń, potas, magnez, żelazo oraz fosfor działa w sposób doskonały na nasze ciało.
Sok ma działanie przeciwnowotworowe, jest moczopędny, pobudza produkcję krwinek czerwonych, przeciwdziała chorobom serca, obniża cholesterol, reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz pobudza układ odpornościowy i wzmaga apetyt.
Jeśli podarujemy taki prezent naszemu organizmowi na pewno odwdzięczy się nam brakiem infekcji oraz dolegliwości.
Chociaż dziś metoda wytwarzania soku poprzez udeptywanie nogami zanikła, to warto pamiętać, że sama receptura pozostała bez zmian, a stosowanie tego kwaśnego smakołyku jako dodatku do zup, jest zaczerpnięciem z kuchni naszych babci oraz prababci.
Więcej informacji na: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Sok-z-kapusty-kwaszonej
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "Opoka" Adam Kozdryk |
Telefon | 54 282 12 92 lub 602 176 194 |
biuro@opoka-kozdryk.pl | |
Adres | Opoki 40 |
Miejscowość | 87-710 Służewo |