Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest formą współpracy pomiędzy regionami różnych części Europy, a także poszczególnymi przedsiębiorstwami w obrębie danego regionu (restauratorami, producentami żywności, rolnikami itp.), zainteresowanymi promowaniem regionalnych produktów i potraw, a także zachowaniem lokalnych tradycji kulinarnych. Sieć ma na celu budowę pozytywnego wizerunku regionów, a także zwiększanie ruchu turystycznego, rozwój i wsparcie małych i średnich przedsiębiorstw, wzmacnianie ich konkurencyjności, zwiększanie zainteresowania konsumentów żywnością wysokiej jakości.
Od stycznia 2012 roku członkiem sieci jest województwo kujawsko-pomorskie. Właścicielem znaku „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze” jest Marszałek Województwa i to on nadaje certyfikaty i prawo do posługiwania się znakiem podmiotom z Kujaw i Pomorza.
Kto może zostać członkiem regionalnej sieci?
Do członkostwa w regionalnej sieci „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze” mogą przystąpić
• rolnicy, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybackie,
• przetwórcy żywności, w tym między innymi spółdzielnie mleczarskie i zakłady mięsne,
• właściciele gospodarstw agroturystycznych, restauracji, punktów gastronomicznych, hoteli,
• producenci żywności pochodzącej z surowców regionalnych.
Przykładowo członkami sieci mogą zostać właściciele sadów, gospodarstw ekologicznych, gospodynie kwater agroturystycznych, koła gospodyń wiejskich, właściciele małych masarni, serowarni, producenci nalewek, właściciele restauracji, zajazdów, karczm, właściciele hurtowni spożywczych i sklepów itp. Warunek jest jeden – oferowane przez nich produkty i potrawy muszą być wyraźnie powiązane z regionem.
Jakie korzyści wynikają z członkostwa w sieci?
Członkowie sieci otrzymują prawo do używania logo z charakterystyczną białą kucharską czapką na niebieskim tle. Ponieważ jest ono coraz bardziej rozpoznawalne w kraju i w Europie, producenci, przetwórcy żywności i restauratorzy mogą dzięki temu liczyć na wzrost zainteresowania oferowanymi przez nich regionalnymi kulinariami.
Ponadto członkowie sieci uzyskują:
• możliwość publikacji informacji dotyczących członkostwa i prowadzonej działalności na stronach internetowych województwa kujawsko-pomorskiego: www.kujawskopomorskie.pl i visitkujawsko-pomorskie.pl oraz na stronie internetowej Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego www.culinary-heritage.com, jak również możliwość umieszczenia na ww. stronach odnośnika do własnej strony internetowej;
• możliwość uczestnictwa w imprezach promocyjnych organizowanych przez województwo kujawsko-pomorskie;
• możliwość zamieszczania bezpłatnych informacji w materiałach promocyjnych wydawanych przez województwo kujawsko-pomorskie;
• oznakowanie swojej siedziby emaliowanym logo sieci;
• oznakowanie swoich produktów, a w przypadku restauratorów – dań w menu spełniających ustalone standardy sieci.
Jak przystąpić do sieci?
Osoby zainteresowane członkostwem w regionalnej sieci „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze” powinny złożyć wniosek do Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego (Plac Teatralny 2, 87-100 Toruń). Formularz do wypełnienia jest dostępny tutaj. Do wniosku należy dołączyć między innymi opis działalności ze szczególnym uwzględnieniem powiązania z tradycjami kulinarnymi regionu, metod produkcji oraz pochodzenia artykułów rolno-spożywczych. Szczegółową listę załączników można znaleźć w „Regulaminie członkostwa w regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze”.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Klaudia Otręba - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 20 15 *3206 |
k.otreba@kujawsko-pomorskie.pl | |
WWW | http://www.kujawsko-pomorskie.pl |
Miejscowość | Toruń |