Seminarium „Okazjonalna sprzedaż żywności – bariery, warunki i wymagania” odbędzie się 25 października w Przysieku k. Torunia (budynek Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego) w godzinach 11.00 – 15.00. Jego celem jest uzupełnienie wiedzy na temat obowiązujących przepisów prawa oraz wyjaśnienie wątpliwości związanych z praktyką okazjonalnej sprzedaży żywności m.in. podczas imprez lokalnych.
Do udziału w seminarium organizatorzy zachęcają:
- przedstawicielki kół gospodyń wiejskich;
- rolników ekologicznych;
- wytwórców produktów tradycyjnych;
- lokalnych producentów żywności;
- członków lokalnych grup działania.
Program:
Otwarcie seminarium;
1. „Warunki sanitarno-higieniczne, jakie należy spełnić przy produkcji i sprzedaży okazjonalnej żywności”
Angelika Drab-Rybczyńska - Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy
2. „Wymagania weterynaryjne dla produktów mięsnych i mleczarskich sprzedawanych okazjonalnie”
dr Bogumiła Mikołajczak – Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii
dr Jerzy Dymek – Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy
Dyskusja;
Przerwa kawowa;
3. „Zagadnienia podatkowe związane z różnymi formami sprzedaży, w tym okazjonalnej oraz dokumentacja sprzedażowa”
Hanna Domeracka – Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Toruniu
Artur Ferlin - Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Toruniu
4. „Własne wyroby alkoholowe w sprzedaży okazjonalnej”
Józef Wiśnica – Urząd Celny w Toruniu
Rafał Świeżawski – Izba Celna w Toruniu
Dyskusja;
Podsumowanie i zakończenie seminarium.