Slow Food Convivium Gruczno zaprasza na "Sabat Zielarek na Górze Św. Wawrzyńca", który odbędzie się w dn. 21-22.06.2013 w miejscowości Kałdus, na Górze Św. Wawrzyńca. Znajdujący się tu rezerwat przyrody i grodzisko wczesnośredniowieczne ze śladami osadnictwa z VIII wieku będzie scenerią imprezy z okazji letniego przesilenia.
Piątek 21 czerwca
17.00 Inauguracja imprezy Poczęstunek Świętojański.
Prezentacja i nauka Kuchni Dawnych Słowian (Agnieszka Zamojska, Hieronim Błażejak)
Wspólny poczęstunek przygotowany na bazie produktów lokalnych producentów i zasobów jadalnych dzikiej roślinności.
18.00 Przygotowanie do obrządków – nauka zielarstwa.
Wykłady – pt.” Dzikie zioła w przyrodzie” (18.00- 18.45 Dr. Stepczyńska – Szymczak, dr. Lucjan Rutkowski).
20.00 Rozpoczęcie obchodów Nocy Kupały - Słowiańskie Święto Wody, Ognia i Miłości.
Opowieści przy ognisku: „Tajemnice Góry Św. Wawrzyńca” - historia kultu pogańskiego i chrześcijańskiego w osadzie Kałdus. Zabawa połączona z muzyką ludową i etniczną. Stoiska lokalnych wystawców, możliwość zakupienia sezonowych potraw regionalnych oraz produktów i rękodzieła.
23.00 Rytuały.
Skoki przez ognisko z bylicą za pazuchą, palenie ziół/ w ognisku/. Nauka czarów i rzucania uroków, wróżenie z nasion i ziół, rytualne oczyszczenie wodą, ogniem i powietrzem, wróżby z wianków, rytualne przygotowywanie i spożywanie napojów.
Prezentacja i nauka przyrządzania napojów Dawnych Słowian (Agnieszka Zamojska, Hieronim Błażejak)
24.00 Wyprawa w poszukiwaniu kwiatu paproci…
Pierwszy Dzień Lata - sobota 22 czerwca
9.00 Śniadanie na trawie
Prezentacja i nauka Kuchni Dawnych Słowian (Agnieszka Zamojska, Hieronim Błażejak)
Wspólny poczęstunek przygotowany na bazie produktów lokalnych producentów i zasobów jadalnych dzikiej roślinności.
10.00. Nauka i poszerzanie wiedzy na temat bioróżnorodności przyrody.
Wykłady pt. „ Chroniona przyroda Rezerwatu Góra Św. Wawrzyńca” dr. Lucjan Rutkowski i Dr. Stepczyńska – Szymczak.
10.45 Konkurs fotograficzny pt. „Piękno i dynamizm przyrody żywej”
Poszukiwanie na terenie rezerwatu Góry Św. Wawrzyńca rzadkich zasobów dzikiej roślinności.
12.00 -" Od rzepaku łana do oliwy dzbana"
Historia ginącej pszczoły na łonie kwitnącego rzepaku wykład połączony ze zwiedzaniem upraw rzepaku wolnego od GMO Państwa Rutkowskich.
12.45 Oliwa Północy
Pokaz tłoczenia oleju rzepakowego z Góry Św. Wawrzyńca połączony z degustacją.
14.00 Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród.
15.00 Zakończenie
Więcej informacji na stronie: http://festiwalsmaku.pl/?p=1326