Jeśli zimne wieczory nie zachęcają do spacerów, lekiem na całe zło i zimowo-jesienną chandrę może być ciemne piwo z Nakła nad Notecią, szczególnie polecane smakoszom słodkich produktów.
Amatorzy ciemnego piwa nakielskiego chwalą je głównie za smak oraz aromat. Swoją barwę, smak i zapach zawdzięcza specjalnej mieszance składników warzonych przez mieszkańców Nakła już od XVI wieku. Płynna konsystencja cechuje się wiśniowo-brązowym kolorytem i gęstą pianą. Zawiera w sobie 14% ekstraktu wagowego oraz 6% alkoholu. Jest piwem słodkim, w którym wyraźnie wyczuwa się karmel. Oprócz tego może się również poszczycić orzeźwiającym smakiem i bardzo odżywczymi właściwościami.
Czy możliwe jest, by alkoholowy trunek miał właściwości zdrowotne? W przypadku ciemnego piwa z Nakła nad Notecią zdrowotność jest jego nieodłącznym atrybutem. A wszystko za sprawą wody pochodzącej ze studni głębinowych używanej do produkcji. Jej walory fizykochemiczne nadają opisywanemu trunkowi wyraźny smak i przyjemny zapach. Warto również wspomnieć o składnikach mineralnych, takich jak magnez, fosfor, węglowodany, białka. Dodawany słód charakteryzuje się wysoką ekstraktywnością i korzystnym kształtem ziarna.
Więcej informacji na: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Piwo-nakielskie-ciemne
Dane kontaktowe | |
browar@krajan.com.pl | |
WWW | www.krajan.com.pl |
Adres | Browarna 1 |
Miejscowość | 89-100 Nakło nad Notecią |