Ujrzyj oczyma Cesarza Francuzów Dolinę Wisły, która 202 lata temu gościła wojska napoleońskie. Przez dwa dni będziemy świadkami potyczek szlacheckich, manewrów wojsk napoleońskich i bitwy stoczonej 202 lata temu pod Dziewołtowem.
W nocnym obozowisku wojsk Księstwa Warszawskiego i szlachty zapłoną ogniska pod kotłami z obozową strawą. Śpiewom, pokazom, fechtunkom i potyczkom nie będzie końca. Wszystko z udziałem blisko 100 profesjonalnych rekonstruktorów historycznych z Polski i Litwy zaproszonych przez GRH „Zagończyk”.
Cesarz będzie mógł ocenić i docenić miejscową tradycję i dziedzictwo kulinarne. Trzy wybrane przez niego potrawy zyskają miano marki kulinarnej – „Niech Cię Zakole”. Pierwszy raz odbędą się eliminacje do Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny.
Na uczcie napoleońskiej w restauracji „Ostromecka” zagoszczą regionalne i staropolskie potrawy i trunki.
Kiedy?
5-6 lipca 2014 r. od godz. 10:00
Gdzie?
Ostromecko-Mozgowina
Program:
Piątek – 4 lipca
19.00 - Rozpoczęcie konkursu „Najlepsza jagnięcina na nizinach” – eliminacje do Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny
Sobota - 5 lipca
Ostatni zajazd w Ostromecku – Mozgowinie
Całodniowe atrakcje:
Kiermasz produktów lokalnych z Doliny Dolnej Wisły - prezentacja kramów handlowych; zabawy plebejskie, scenki szlacheckie;
9.00 – 12.00 – zwiedzanie obozu wojskowego - Kulinarne szranki dla wojsk na „strawę obozową z epoki napoleońskiej”;
13:00 – 13.30 przybycie cesarza i oficjalne otwarcie „Pikniku”
13.30 - 14.00 – prezentacja grup rekonstrukcyjnych i obozowiska Cesarzowi
14:00 – 15.00 – spór i potyczka na szable o „czyja strawa godniejsza cesarza – polska czy francuska”
15.00 – 16.00 - koncerty orkiestr i przemarsze
16.00 – 17.00 - zajazd na Ostromecku - Mozgowinie – bój z Moskalami
17.00 – 18.00 - pokazy konne
18.00 – 19.00 - potyczka artyleryjska w Dolinie Wisły
19.00 – 20.00 – wybór Marianny z Zakola Dolnej Wisły spośród szlachcianek;
20.00 – Uczta napoleońska w Restauracji Ostromecka– otwarcie Balu przez Cesarza i Panią Walewską;
21.00 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego na najlepsze danie z jagnięciny - nagroda udział 3 najlepszych ekip w „Mistrzostwach Polski w podawaniu baraniny w Ustroniu
20:00 – 24.00 – nocne obozowisko przy ogniskach, patrole z pochodniami, śpiewy i tańce, biesiada
NIEDZIELA – 6 lipca
Zwycięskiej bitwy nad carskimi wojskami historyja
Całodniowe atrakcje:
Kiermasz produktów lokalnych z Doliny Dolnej Wisły - prezentacja kramów handlowych;
Zabawy plebejskie, scenki szlacheckie; koncerty muzyczne; pokazy przy kramach; tor łuczniczy dla gawiedzi, nauka tańca i fechtunku;
10.00 – 13.00 – konkurs na najlepszą potrawę z ryb Doliny Wisły
14.00 – 15.00 – rozstrzygniecie konkursów kulinarnych
15.30 – 16.30 - Widowisko historyczne: Bitwa pod Dziawołtowem - bitwa stoczona 28 czerwca 1812 roku pomiędzy siłami francusko-polskimi a rosyjskimi w pierwszych dniach napoleońskiego najazdu na Rosję. Bitwa zakończyła się zwycięstwem wojsk inwazyjnych.
16:30 – zakończenie Pikniku salwą armatnią
Więcej informacji na stronie http://www.piknik-napoleonski.pl/
Zapowiedź filmowa: http://youtu.be/oGZiKR2XOLo