"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną, organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
W tym roku nagrody przyznawano już po raz dwunasty. Uroczyste wręczenie wyróżnień odbyło się 7 października w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food. Tytuły Perła 2012 przyznano także czterem produktom i potrawom regionalnym z województwa kujawsko-pomorskiego. Laureaci odebrali nagrody z rąk Stanisława Kalemby - Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nagrodzone produkty z naszego województwa to:
• grzybowniczki – Alicja Rutkowska, Koło Gospodyń Wiejski Łosiny (gmina Tuchola, powiat tucholski),
• fjut – Marzena Przytarska (Przyrowa, gmina Gostycyn, powiat tucholski),
• śliwki na rożenkach – Hieronim Błażejak, Zakole Dolnej Wisły (Czarże, gmina Dąbrowa Chełmińska, powiat bydgoski),
• zaklepunka z lubczykiem (potrawa) – Elżbieta Weyna, Renata Muzioł, Koło Gospodyń Wiejskich w Gostycynie (gmina Gostycyn, powiat tucholski).