Pączki ziemniaczano-dyniowe – regionalny przysmak z okolic Tłuchowa w powiecie lipnowskim – są przygotowywane wyłącznie z produktów naturalnego pochodzenia. Sekret ich wyjątkowej lekkości i puszystości kryje się w dobrze wyrobionym cieście, zachowaniu odpowiedniej kolejności połączeń surowców i dodawanym do ciasta przecierze dyniowym i utartym, ugotowanym ziemniakom. Dynia i ziemniaki nadają im też niepowtarzalny kolor i przedłużają ich świeżość. Aby wzbogacić smak, pączki najczęściej nadziewano konfiturą z dzikiej róży, własnoręcznie przygotowywaną przez gospodynie. Receptura była przekazywana w okolicach Tłuchowa w poszczególnych rodzinach z pokolenia na pokolenie, gospodynie dzieliły się nią także między sobą na lokalnych kursach gospodarstwa domowego. Pączki wypiekano w karnawale, podawano je także na weselach i innych rodzinnych uroczystościach.
Gdzie można posmakować i zakupić ten regionalny przysmak? Pączki prezentowane są m.in na różnego rodzaju uroczystościach: „Lato na Wsi”, dożynkach wojewódzkich, targach i kiermaszach.
Na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych trafiły w kwietniu 2012 roku. Wnioskodawcą wpisania wyrobu było Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa w powiecie lipnowskim.
Więcej informacji na stronie http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Paczki-ziemniaczano-dyniowe
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Koło Gospodyń Wiejskich Jagna w Tłuchowie |
Telefon | (54) 287 62 60 wew. 18 |
Adres | Sierpecka 20 |
Miejscowość | 87-605 Tłuchowo |