Zainspirowani i zachęceni efektami dotychczasowych działań chcemy, przy wsparciu Funduszu Mięsa Owczego i Stowarzyszenia Rzeźników i Wedliniarzy RP przyczynić się do wypracowania oferty kulinarnej w oparciu o jagnięcinę rasy wrzosówka, która pozostawała i pozostaje nieodłącznym elementem pejzażu i kuchni Doliny Dolnej Wisły. Stada odtworzeniowe tej rasy zagościły w Dolinie Wisły dzięki staraniom Towarzystwa Przyjaciół Doliny Wisły z siedzibą w Grucznie. Z kolei w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej jest doskonała jagnięcina z merynosa barwnego, z której dania podamy na Uczcie Napoleońskiej w dniu 27 czerwca 2015r. http://piknik-napoleonski.pl/; www.facebook.com/niechciezakole; www.facebook.com/piotr.lenart.946.
Zapraszamy zatem do działu w konkursie gospodarstwa agroturystyczne usytuowane w regionie kujawsko-pomorskim wzdłuż Wisły oraz dzinnikarzy i blogerów kulinarnych. Nagrodą główną w konkursie jest wyjazd studyjny do Alzacji...
Proszę o przekazanie informacji o konkursie gospodarstwom agroturystycznym usytuowanym na terenie funkcjonowania Państwa Stowarzyszenia oraz zainteresowanym dziennikarzom promującym lokalne produkty...
Koordynator projektu: Piotr Lenart - tel. 602 402 248
Ogromnego wsparcia w tym zakresie udziela już od kilku lat Sekretariat Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego organizując tematyczne warsztaty kulinarne, seminaria i podróże studyjne.