Porzeczka to jeden z najbardziej popularnych owoców służących do wytwarzania nalewek. Od wytwórcy – jego doświadczenia, receptury, jaką dysponuje oraz stosowanych przez niego dodatków i proporcji zależy jednak, jaki osiągnie efekt końcowy. Dawniej przepisy na nalewki przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Staropolskie domy – zarówno szlacheckie czy magnackie, jak i wiejskie – dysponowały recepturami, które stanowiły rodzinną tajemnicę. Co więcej, nawet w obrębie rodziny przepisy te były często pilnie strzeżone i dopiero w zapiskach testamentu nestorka rodu przekazywała kolejnemu pokoleniu jeden ze swoich największych skarbów – recepturę ulubionej nalewki.
Nalewka z czarnej porzeczki z województwa kujawsko-pomorskiego sporządzana jest w oparciu właśnie o takie stare receptury. Sekret jej niepowtarzalnego, wykwintnego aromatu kryje się w młodych listkach i pędach czarnej porzeczki dodawanych do owoców – zbieranych, gdy są już lekko przejrzałe, a dzięki temu słodkie i nagrzane słońcem. Nieprzypadkowo nalewki nazywano niegdyś „rosolisami” (z łac. ros – kropla, solis – słońce). Kujawska nalewka porzeczkowa jest słodko-kwaskowata w smaku, z wyraźną korzenną nutą. Zawiera do 35 do 45 procent alkoholu. Wyróżnia ją także intensywny, purpurowo-czerwony kolor.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
WWW | http://www.kujawsko-pomorskie.pl |