Dawniej spiżarnia każdego staropolskiego domu – szlacheckiego, magnackiego czy mieszczańskiego – zaopatrzona była w gąsiorki wypełnione trunkami z własnoręcznie zebranych roślin i ziół. Receptury na orzechówkę, piołunówkę, jarzębiak były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Proporcje stosowanych składników różniły się w zależności od indywidualnych upodobań oraz regionu.
Orzechówka to smakowita nalewka o klarownej konsystencji, barwie przypalonego karmelu i o korzennym aromacie. Zawiera około 35-45 procent alkoholu. Przyrządza się ją z orzechów zbieranych na początku lipca – a dokładnie dwa tygodnie po świętym Janie. W orzechach nie wytworzyła się wtedy jeszcze skorupka (miąższ) – dzięki temu w trunku nie pojawia się gorzki posmak.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
WWW | http://www.kujawsko-pomorskie.pl |
Adres | Marii Skłodowskiej-Curie 73 |
Miejscowość | 87-100 Toruń |