Owoce derenia dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Najlepiej zbierać je z ziemi – są wtedy w pełni dojrzałe i mają barwę ciemnej wiśni. Wytwarzana z nich nalewka posiada swoisty, oryginalny smak – nieco cierpki i orzeźwiający. Dzięki temu, że pierwszym etapem w produkcji tej mikstury jest zalanie kulek derenia alkoholem i przyrządzenie w te sposób gęstego dereniowego syropu, smakowe walory owoców stają się bardziej intensywne. Klarowność nalewki osiąga się poprzez jej filtrowanie przez bawełniany materiał – dereniówka nie ma dzięki temu koncentratowej konsystencji.
Nalewka z derenia posiada lecznicze właściwości. Stosuje się ją pomocniczo przy przeziębieniach i grypie. Pomaga również przy bólach żołądka, niestrawności i innych dolegliwościach przewodu pokarmowego.
Zob. też opis dereniówki na stronie Ministerstwa Rolnictwa: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Nalewka-dereniowa
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
WWW | http://www.kujawsko-pomorskie.pl |