Celem dorocznego konkursu, realizowanego w ramach planu działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jest m.in. zwrócenie uwagi konsumentów na najlepsze produkty spożywcze wytworzone w województwie kujawsko-pomorskim, a także kultywowanie dziedzictwa kulinarnego Pomorza i Kujaw.
Nagrodą dla zwycięzcy – oprócz tytułu i statuetki - jest możliwość ekspozycji nagrodzonego produktu na stoisku promocyjnym województwa kujawsko-pomorskiego podczas Targów Grüne Woche 2013 w Berlinie.
Wyniki konkursu
Kategoria: Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego
Udział wzięło 7 zakładów przetwórczych z 12 produktami.
I miejsce VINPOL Sp. z o.o. Grupa Henkell & Co.Toruń za produkt „Wódka Starotoruńska pieprzowo-korzenna”
II miejsce Przedsiębiorstwo Drobiarskie „Drobex” Oddział w Bydgoszczy za produkt „Kiełbasa Krakowska Sucha”
III miejsce Grupa Producentów Owoców i Warzyw „Wigor” Miesiączkowo za produkt „Mieszanka świeżych sałat”
Kategoria: Restauracje
Udział wzięło 9 restauracji, w tym 4 warsztaty szkół gastronomicznych, z 20 produktami.
I miejsce Restauracja „Panorama” Toruń za produkt „Rosół z łososia z makaronem ekologicznym”
II miejsce PGT Twierdza Toruń Fort IV za produkt „Jesienna Gęś Owsiana”
III miejsce Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu za produkt „Schab nadziewany borowikami z sosem leśnym”