"Kuchnia z naszego podwórka czyli kulinarna edukacja dzieci i rodziców" to nazwa projektu realizowanego przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie w partnerstwie z Towarzystwem Miłośników Kultury Ludowej "DOMAN".
W jego ramach odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Tematyka zajęć będzie obejmowała m.in. zagadnienia dotyczące dziedzictwa kulinarnego, zasad racjonalnego żywienia, sposobów pieczenia chleba, ciastek oraz wyrabiania pierogów.
Do udziału w warsztatach nauczyciele mogą zgłaszać grupy dzieci od 6 do 10 lat uczęszczające do szkół podstawowych na terenie powiatu nakielskiego. Osobne warsztaty przygotowano dla osób dorosłych.
Na zakończenie zajęć dzieci otrzymają dyplomy, natomiast dorośli zaświadczenia o ukończeniu szkolenia.
Harmonogram zajęć:
1. Tradycyjne metody wypieku chleba - warsztaty dla dorosłych
I spotkanie – 8 maja 2014r. (czwartek)
II spotkanie – 9 maja 2014r. (piątek)
2. „Ciasteczkowa Kraina” – 14 dzieci plus opiekun
I spotkanie – 24 kwietnia 2014r. (czwartek)
II spotkanie – 25 kwietnia 2014r. (piątek)
3. „Od ziarenka do bochenka czyli pieczenie chleba” – 14 dzieci plus opiekun
I spotkanie – 28 kwietnia 2014r. (poniedziałek)
II spotkanie – 5 maja 2014r. (poniedziałek)
4. „Z pierogiem za pan brat” – 14 dzieci plus opiekun
I spotkanie – 29 kwietnia 2014r. (wtorek)
II spotkanie – 30 kwietnia 2014r. (środa)
Szczegółowy harmonogram warsztatów wraz z kartą zgłoszeniową można pobrać na stronie http://dziedzictwo.kpodr.pl/.
Udział w projekcie jest bezpłatny. Rekrutacja zostanie dokonana na podstawie ankiet wypełnionych przez osoby zainteresowane udziałem i nadesłanych pocztą w nieprzekraczalnym terminie do 31 marca b.r. (liczy się data wpływu) z dopiskiem "Kuchnia z naszego podwórka…" na adres: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, 89-122 Minikowo.
Osoby zakwalifikowane do udziału w projekcie lub opiekunowie dzieci zostaną poinformowani telefonicznie 3 kwietnia br.
Szczegółowych informacji na temat omawianego projektu udziela: Aleksandra Gajos pod nr tel.: (52) 386 72 34 lub 506-392-900.