Od 14 kwietnia 2014 r. do 9 maja 2014 r. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” przyjmuje zgłoszenia uczestników dorocznego Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.
Tegoroczny konkurs odbędzie się 25 maja podczas wspólnej imprezy Partnerstwa i Muzeum Ziemi Krajeńskiej organizowanej pod hasłem „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”, w godz. 10:00 – 16:00.
Do Konkursu zapraszamy sołectwa, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne organizacje (formalne i nieformalne) oraz innych wytwórców produktów lokalnych (zarówno podmioty prawne, jak i osoby fizyczne) z terenu powiatu nakielskiego oraz z obszarów leżących w obrębie historycznej Krajny i Pałuk.
Do konkursu można zgłaszać produkty i potrawy zaliczające się do 5 kategorii:
- Produkty i potrawy mięsne (w tym zupy mięsne);
- Produkty i potrawy jarskie (w tym zupy jarskie) oraz potrawy z ryb (w tym zupy rybne);
- Przetwory owocowe i warzywne (NOWOŚĆ!)
- Napoje i nalewki;
- Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Zgłoszenia do konkursu należy dokonać na karcie zgłoszenia do 9 maja włącznie. O terminowości złożenia zgłoszenia decyduje data wpływu do biura LGD.
Oceny konkursowych produktów dokona 4-osobowe jury w trakcie majowej imprezy złożone m.in. ze specjalistów w zakresie produktów lokalnych oraz historii/etnografii regionu.
Dla laureatów konkursu przewidziano nagrody o łącznej wartości 3 548,55 zł, w tym:
- patelnie elektryczne – 5 szt.
- blendery – 5 szt.
- patelnie teflonowane – 5 szt.
- termosy z pompką – 5 szt.
- stoły cateringowe – 5 szt.
- czajniki bezprzewodowe – 5 szt.
Do pobrania:
1. Regulamin Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego Smaki Krajny i Pałuk
2. Karta zgłoszenia uczestnictwa w Konkursie