Prawie sto lat temu Wiktor Kulerski, wydawca słynnej "Gazety Grudziądzkiej", opublikował "Naukę gotowania do użytku ludu polskiego" - książkę kucharską złożoną z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego przez „Gazetę Grudziądzką” konkursu kulinarnego. Dzisiaj Sekretariat Regionalny KSOW, Urząd Miasta Grudziądza i Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły organizują konkurs na potrawy z pierwszego rozdziału książki, poświęconego zupom.
Celem działań organizatorów jest promocja nowej edycji książki grudziądzkiej oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim było ogłoszenie konkursu kulinarnego przez Pana Kulerskiego. Jest to również pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych. Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy i uczniowie szkół gastronomicznych z Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej z powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego i świeckiego (woj. kujawsko-pomorskie) oraz tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego (województwo pomorskie). Finał Konkursu i nagrodzenie zwycięzców odbędzie się w Grudziądzkim Muzeum, ul. Wodna 3/5.
Organizatorzy udostępnią chętnym do uczestnictwa w konkursie receptury z książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" Wiktora Kulerskiego, z których ci wybiorą i przygotują jedną z poniżej wymienionych potraw:
• Zupa z powideł
• Czernina
• Zupa z dyni
• Zupa z selerów
• Kapuśniak
• Zupa jabłkowa
• Zupa rybna
• Zupa z maku
• Zupa czekoladowa
• Zupa z długiego grochu
• Zupa z piwa
• Żur
Zgłoszenia do Konkursu można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły (aborygeniznadwisly@wp.pl ).