Na kujawskiej wsi kawa zbożowa była napojem bardzo popularnym. To tu powstała pierwsza jej wytwórnia w Polsce (zakład założony w 1818 roku we Włocławku przez Ferdynanda Bohma). Do dzisiaj jedna z najbardziej znanych marek „zbożówki” nosi nazwę „Kujawianka”.
Kawa zbożowa bardzo dobrze gasiła pragnienie – dlatego spożywano ją często podczas prac polowych na wsi. Wytwarzano ją z ziaren palonego jęczmienia, a jej smak zależał od tego, czy gospodyni dobrze upaliła zboże. Jeśli jęczmień był przypiekany zbyt długo, kawa wychodziła gorzka. Niektóre gospodynie posiadały do palenia jęczmienia specjalne patelnie z wieczkiem i poruszającym się w środku mieszadełkiem z blachy. Zapewniało to równomierne mieszanie i zapobiegało przypaleniu ziarna.
Kawę zbożową także dzisiaj można wytworzyć domowym sposobem. Przepis wygląda następująco: jęczmień wysypać niezbyt grubą warstwą na blachę lub patelnię i przypiekać na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy ziarno nabierze brązowego koloru, wystudzić i zmielić w młynku do kawy. Na około 4 łyżki jęczmienia dodawać łyżkę upalonej, zmielonej cykorii. Mieszankę zalać wrzątkiem, gotować wolno 3 minuty, przecedzić.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
WWW | http://www.kujawsko-pomorskie.pl |