Kaczka nadziewana pojawiała się na wiejskich stołach z okazji dużych uroczystości rodzinnych – chrzcin, wesel, odpustów. Podawano ją z ziemniakami, zapiekanymi buraczkami ćwikłowymi, kapustą gotowaną na słodko, surówką z czerwonej kapusty. W smaku soczysta, o jarzynowo-mięsnym aromacie, jest prawdziwym przysmakiem. Złocisto-brązowa skórka, miękko upieczone mięso oraz smakowity farsz sprawiają, że kaczka po kujawsku rozpływa się na języku.
Przepis pochodzi z okolic Dobrego, Radziejowa i Bądkowa, gdzie przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Tuszkę kaczki o wadze od 2 do 3 kg nacierano solą, pieprzem, majerankiem, zostawiano na kilka godzin w chłodnym miejscu, a następnie nadziewano farszem z kaczej wątróbki i skórki z szyjki, czerstwej bułki namoczonej w wodzie, drobno posiekanej cebulki. Dla aromatu do nadzienia dodawano też garść pokrojonej natki pietruszki oraz sól i pieprz. Po nafaszerowaniu kaczki zaszywano skórę, aby nadzienie nie wypłynęło. Kaczkę pieczono około pół godziny – podlewając wodą lub rosołem dla miękkości.
Więcej informacji na stronie Ministerstwa Rolnictwa: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Kaczka-nadziewana-po-kujawsku
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
Adres | Marii Skłodowskiej-Curie 73 |
Miejscowość | 87-100 Toruń |