Grusze rosną w wielu sadach na kujawskiej wsi. Drzewo to jest tak charakterystycznym widokiem w kujawskim krajobrazie, że trafiło do herbów miast: Inowrocławia (od XIV do XVIII w.) i Kruszwicy (od XV w. do dziś). Gruszki stanowią również składnik wielu tradycyjnych kujawskich potraw, takich jak czernina, kompot z suszu czy gruszki w syropie.
Gruszki szaruszki to połówki owoców zanurzone w cukrowo-octowej zalewie z dodatkiem goździków. Przygotowuje się je raz w roku – na jesieni. Obrane gruszki (z pozostawioną szypułką) zalewa się syropem przyrządzonym z cukru, octu i wody z dodatkiem goździków. Następnie całość gotuje się na słabym ogniu, aż gruszki nabiorą złocistego koloru i staną się lekko szkliste. Po wystudzeniu wkłada się je do słoików. Podaje się jako dodatek do potraw mięsnych.
Więcej informacji na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Gruszki-szaruszki-w-syropie
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
WWW | http://www.kujawsko-pomorskie.pl |
Adres | Marii Skłodowskiej-Curie 73 |
Miejscowość | 87-100 Toruń |