Do przyrządzenia flendz potrzebujemy: półtorej kilograma ziemniaków, 2 jajka całe, 5 dag mąki pszennej, olej, sól, pieprz i majeranek. Jako dodatek: 20 dag twarogu, sól, pieprz i cebula. Twaróg rozdrabniamy w misce i do tego dokładamy trochę soli, pieprzu, posiekaną cebulę i razem wymieszamy. Ser podajemy do placków bez majeranku. Ucieramy ziemniaki na tarce, do tego dokładamy mąkę, jajka, sól, pieprzu trochę i wszystko razem wymieszamy. Dzielimy ciasto na dwie miseczki, do jednej porcji dokładamy majeranek i mieszamy. I tak przygotowane można smażyć. Podawać ciepłe, polane śmietaną i posypane cukrem lub z twarogiem.
Jadwiga Pik, KGW w Bysławiu
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Jadwiga Pik |
Miejscowość | Bysław |