Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook
Przepisy kulinarne

Flendze borowiackie

Do przyrządzenia flendz potrzebujemy: półtorej kilograma ziemniaków, 2 jajka całe, 5 dag mąki pszennej, olej, sól, pieprz i majeranek. Jako dodatek: 20 dag twarogu, sól, pieprz i cebula. Twaróg rozdrabniamy w misce i do tego dokładamy trochę soli, pieprzu, posiekaną cebulę i razem wymieszamy. Ser podajemy do placków bez majeranku. Ucieramy ziemniaki na tarce, do tego dokładamy mąkę, jajka, sól, pieprzu trochę i wszystko razem wymieszamy. Dzielimy ciasto na dwie miseczki, do jednej porcji dokładamy majeranek i mieszamy. I tak przygotowane można smażyć. Podawać ciepłe, polane śmietaną i posypane cukrem lub z twarogiem.
 

Jadwiga Pik, KGW w Bysławiu
 

Dane kontaktowe
Osoba kontaktowaJadwiga Pik
Miejscowość Bysław
Lokalizacja


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi