Już po raz szósty w przedostatni weekend sierpnia, odbył się w Grucznie Festiwal Smaku. Ta z roku na rok coraz bardziej rozwijająca się impreza, nie tylko rozrosła się terytorialnie ale i przyciągnęła tysiące osób. Chętni kupić mogli zarówno świeżutkie chleby, jak i miody, powidła, wędliny, wędzone ryby, sery, nalewki, przeróżne herbaty, konfitury, grzyby i wiele wiele innych produktów i potraw. Stu wystawców potrafiło zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wymagających konsumentów. W tym roku w programie dwudniowej imprezy znalazł się m.in. pokaz pracy psów pasterskich, musztra Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich, pokaz pracy koni pociągowych a także występy różnych grup artystycznych. Esencją festiwalu były zorganizowane podczas jego trwania turnieje. Odbył się „Turniej Nalewek”, „Turniej Kucharzy” oraz po raz pierwszy w historii festiwalu, „Turniej Carvingowy”. Rozdawano tradycyjnie nagrody w konkursie na Smak Roku oraz Miód Roku. Grand Prix w pierwszej kategorii przyznano Agnieszce Zamojskiej za podpiwek, natomiast tytuł „Miód Roku” przyznano miodowi kociewskiemu z Doliny Dolnej Wisły z pasieki Franciszka Kurczewskiego „Pod chmurką” ze Świecia za miód lipowy nektarowo-spadziowy. Ciekawostką był też Konkurs na Najlepszą Publikację Kulinarną oraz na stoisko festiwalowe.
Jak podają sami organizatorzy Festiwalu: "Impreza ta ma za zadanie prezentować kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu a także rękodzieło i inne formy tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Pojezierza Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw." I rzeczywiście w czasie imprezy było można posmakować oraz kupić lokalne odmiany miodów, wędlin, nalewek, powideł a także prawdziwego, swojskiego chleba.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły |
Telefon | |
aborygeniznadwisly@wp.pl, zarzad@wp.pl | |
Adres | ul. Młyńska 4 |
Miejscowość | 86-111 Gruczno |