XVI Festiwal Smaku w Grucznie odbędzie się w dniach 20-21 sierpnia.
Festiwalowi w tym roku będą towarzyszyć Wielkie Plachandry Kociewskie. O godz. 13:00 w miejscowej świetlicy w Grucznie odbędzie się konferencja popularnonaukowa dotycząca Kociewia, historii kulinariów. O godz. 15 podsumowanie przeglądu zespołów, a o 16 będzie rozstrzygnięcie konkursu o tytuły Ambasador Kociewia oraz Perełki Kociewia. Organizatorzy zapraszają wszystkich sympatyków i miłośników Kociewia.
Jak co roku w ramach Festiwalu Smaku pojawią się liczne stoiska z lokalnymi przysmakami: serami, wędlinami, miodami, pieczywami i innymi tradycyjnymi kulinariami.
Uczestnikom festiwalu pobyt będą też umilać liczne pokazy, konkursy, występy.
Po raz szesnasty w gruczeńskim Turnieju Nalewek zaprezentują się nalewkarze z całej Polski. Najlepsi wrócą do domów z nagrodami, a każdy uczestnik Turniej Nalewek otrzyma okolicznościową butelkę-karafkę z grawerunkiem Turnieju Nalewek Gruczno 2022.
W programie również konkurs na Smak Roku 2022 i Miód Roku 2022.
Więcej informacji na stronie http://festiwalsmaku.pl/