W dn. 24-25 sierpnie w Grucznie odbędzie się Festiwal Smaku. To już ósma edycja jednej z najbardziej znanych imprez kulinarnych w regionie. Tradycyjnie będzie się można na niej zaopatrzyć w najwyższej jakości produkty lokalne i regionalne m.in. wyroby lokalnych wytwórców powideł śliwkowych ze Strzelec Dolnych, Kozielca, Gruczna oraz pszczelarzy z kół w Świeciu, Grudziądzu, Bydgoszczy.
Podczas tegorocznego festiwalu przeprowadzone będą również cztery konkursy promujące wytwórców najlepszych produktów i potraw regionalnych – „Smak Roku”, „Turniej Nalewek”, „Turniej Carvingu” oraz „Turniej Kucharzy”.
Festiwal odbywa się pod auspicjami Slow Food Polska, międzynarodowej organizacji zajmującej się ochroną prawa do dobrego smaku.
W programie festiwalu również koncerty, pokazy pracy maszyn rolniczych i psów pasterskich, konkursy z nagrodami, a także inauguracja kampanii informacyjnej dotyczącej tegorocznej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.