Festiwal Smaku to wyjątkowa impreza służąca wspieraniu lokalnych produktów regionalnych oraz kultywowaniu różnorodności biologicznej. Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, główny organizator festiwalu, inicjuje i realizuje szereg projektów służących przywracaniu upraw starych odmian roślin użytkowych, wspiera tradycyjne metody przetwórstwa oraz promuje produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami.
Podczas tegorocznego festiwalu przeprowadzone zostaną cztery konkursy dla wystawców – „Smak Roku”, „Turniej Nalewek”, „Miód Roku” oraz „Turniej Kucharzy”, które promują wytwórców najlepszych produktów i potraw. Zaplanowano także „II Turniej Carvingu
o Puchar Dolnej Wisły”.
W organizację Festiwalu Smaku czynnie włączają się lokalni wytwórcy powideł śliwkowych (m.in. ze Strzelec Dolnych, Kozielca, Gruczna) oraz pszczelarze z Kół w Świeciu, Grudziądzu, Bydgoszczy. W szranki konkursowe stają także kucharze z całego województwa.
Festiwal odbywa się pod auspicjami Slow Food Polska, międzynarodowej organizacji zajmującej się ochroną prawa do dobrego smaku i jest według zgodnej opinii ekspertów i dziennikarzy, najbardziej znaczącym wydarzeniem tego typu w Polsce.
Festiwal Smaku w Grucznie jest współfinansowany ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Program festiwalu
Sobota, 19 sierpnia 2012r.
10.00 - rozpoczęcie VII edycji Festiwalu Smaku
10.15 - rozpoczęcie „Turnieju Kucharzy”
11.00 - 18.30 Warsztaty kulinarne SMAK DZIECIŃSTWA
• wyrabianie mąki w żarnach
• wypiek podpłomyków w piecu chlebowym
• sezonowe napoje
• ziołowo-zbożowe rękodzieło artystyczne
12.00 - przedstawienie programu dnia przez konferansjera
od 12.30 do 18.00 pokazy:
• tłoczenie soku z jabłek
• pracy psów pasterskich
• pokaz pracy starych maszyn rolniczych
• pracy koni pociągowych
od 11.30 inne atrakcje na scenie:
• występ solistów z SOK „Stokrotka” w Świeciu
• pokaz gry na instrumentach z warzyw
• występ solistów z Domu Kultury w Tucholi
13.00 - rozpoczęcie „Turnieju Nalewek”
15.30 - prezentacja wystawców
- występ solistów z OKSIR Świecie i GOK Chojnice
17.00 - gala Grand Prix Festiwalu Smaku, ogłoszenie zwycięzców
i wręczenie nagród w kategorii „Turniej Nalewek”
18.30 - Koncert zespołu „ŻUKI”-25 lat Żuków – część 1
19.15 - ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w kategorii „Turniej Kucharzy”
20.00 - Koncert zespołu „ŻUKI”- 50 lat Beatlesów – część 2
21.00 - przewidywane zakończenie imprez w plene¬rze
Niedziela, 19 sierpnia 2012r.
10.00 - rozpoczęcie drugiego dnia Festiwalu Smaku
10.30 - śniadanie prasowe połączone z seminarium kulinarnym (wstęp za zaproszeniem)
11.00 - rozpoczęcie II edycji Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły
11.00 - 16.00 - pokazy:
• tłoczenie soku z jabłek
• pracy psów pasterskich
• pracy starych maszyn rolniczych
• pracy koni pociągowych
• musztry Ułanów Nadwiślańskich
11.00 - 16.00 Warsztaty kulinarne SMAK DZIECIŃSTWA
• wyrabianie mąki w żarnach
• wypiek podpłomyków w piecu chlebowym
• sezonowe napoje
• ziołowo-zbożowe rękodzieło artystyczne
od 11.30 do 16.00 - inne atrakcje na scenie:
• występ solistów z SOK „Stokrotka” w Świeciu
• występ zespołu „KAPELA”
• pokaz tańca
• występ grupy „WE PLAY BLUES”
• występ orkiestry dętej z Gruczna
14.15 - ogłoszenie wyników II edycji Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły
- ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Pszczoła = Środowisko = Region”
16.00 - występ grupy LAYO/reggae/
17.00 - przewidywane zakończenie