Pomysł powołania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się i został wcielony w życie w południowo-wschodniej Skanii w Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. W obu regionach władze regionalne i lokalne przedsiębiorstwa zaczęły odczuwać potrzebę wspólnej promocji i stymulowania rozwoju regionalnej tożsamości kulinarnej. Choć Skania i Bornholm słynęły z piękna przyrody i interesujących zabytków – przyciągając dzięki temu rzesze turystów – sektory rolnictwa i rybołówstwa odczuwały tendencję spadkową. Widoczna stała się potrzeba ich zintegrowania z sektorem turystycznym. Tak narodził się pomysł na sieć dziedzictwa kulinarnego – promującej lokalnie wytwarzane produkty żywnościowe i potrawy. W Skanii nastąpił rozwój sklepów farmerskich, natomiast mieszkańcy wyspy Bornholm postawili na swoje wędzarnie i restauracje. Stopniowo do sieci przystępowały kolejne regiony. Ich pełną listę można znaleźć na oficjalnej stronie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego www.culinary-heritage.com. Do sieci należy obecnie dziewięć polskich województw, w tym województwo kujawsko-pomorskie.
Organizacja
Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała po to, by ułatwić konsumentom i turystom odnalezienie, degustację i zakup lokalnej i regionalnej żywności w Europie. Sieć funkcjonuje na trzech podstawowych poziomach:
1. Pojedyncze przedsiębiorstwa
O członkostwo w sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego mogą ubiegać się pojedyncze przedsiębiorstwa w regionach członkowskich. Przyjęte podmioty stają się członkami regionalnej i europejskiej sieci, aby rozwijać i promować regionalną żywność. Otrzymują licencję na użytkowanie logo, a informacje o nich są opublikowane na oficjalnej stronie internetowej Kulinarnego Dziedzictwa.
2. Regiony
O członkostwo w sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego mogą ubiegać się europejskie regiony. Po uzyskaniu członkostwa regiony otrzymują licencję na użytkowanie logo oraz są odpowiedzialne za przyznawanie certyfikatów przedsiębiorstwom w obrębie regionu oraz za prowadzenie regionalnych działań.
3. Koordynator europejski
Europejski koordynator odpowiada za wspólne logo i standardy sieci, udziela licencji regionom, prowadzi oficjalną stronę internetową Dziedzictwa Kulinarnego www.culinary-heritage.com i koordynuje wspólne działania na skalę europejską.
Główne cele Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
- rozwój i promocja rynku żywności tradycyjnej opartej na lokalnych zasobach surowców;
- rozwój współpracy oraz wymiana wiedzy i doświadczeń wszystkich członków sieci;
- rozwój współpracy pomiędzy regionami działającymi w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego;
- wzmocnienie tożsamości regionalnej;
- wskazanie konsumentom i turystom miejsc o regionalnej ofercie kulinarnej;
- stymulowanie ruchu turystycznego poprzez rozwój atrakcyjności kulinarnej regionu;
- rozwój i wsparcie małych i średnich przedsiębiorstw oraz wzmacnianie ich konkurencyjności;
- zwiększanie zainteresowania producentów i konsumentów żywnością wysokiej jakości;
- rozwój regionalny;
- tworzenie nowych miejsc pracy.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Koordynator europejski - Madelene Johansson |
Telefon | +46 (0)411 57 71 97, +46 (0)709 47 71 97 |
madelene.johansson@sydostskane.se | |
WWW | http://www.culinary-heritage.com |
Miejscowość | Ystad |