11 listopada w Minikowie (powiat nakielski) odbędzie się „Święto Gęsi na Krajnie”. Organizatorzy zapraszają rodziny z dziećmi i miłośników kulinariów.
Program imprezy obejmuje pokaz kulinarny Tomasza Jakubiaka, znanego kucharza od wielu lat związanego z telewizją TVN, a także warsztaty ornitologiczne, gry i zabawy dla dzieci i dorosłych. Będzie można również skosztować produktów z gęsiny.
W ramach imprezy odbędzie się konkurs kulinarny, którego celem jest promocja walorów kulinarnych Krajny i Pałuk. Wezmą w nim udział między innymi sołectwa, koła gospodyń wiejskich, lokalni wytwórcy, restauracje i gospodarstwa agroturystyczne.
Program wydarzenia:
10.00 – oficjalne otwarcie imprezy,
9:30-11:30 – degustacja produktów przez komisję konkursu kulinarnego,
10-14 – warsztaty ornitologiczne z konkursami dla dzieci i dorosłych,
11-13 – pokaz kulinarny Tomasza Jakubika,
11:30-12:30 – obrady komisji konkursowej,
12:45 – oficjalne ogłoszenie wyników.
Od piątku do poniedziałku (8-11 listopada) restauracja Ostromecka pod Bydgoszczą zaprasza z kolei na „Świętomarciński weekend z gęsią w restauracji Ostromecka”. Świętowanie rozpocznie się w piątek (8 listopada) o godzinie 17. W menu na ten dzień znajduje się między innymi zylc gęsi na sałacie oraz pieczone udko gęsie. W sobotę (9 listopada) o godzinie 10 na gości czekać będzie „Stół gęsich i lokalnych smaków” – przekąski z gesiny i lokalnych produktów. Do godziny 16 trwać będzie kiermasz produktów z gęsiny. Wieczorem odbędzie się III uczta „Poznaj Smak Gęsiny”, a na niej menu z lokalnych produktów Doliny Wisły. Początek biesiady o godzinie 18. W niedzielę i poniedziałek (10 i 11 listopada) w restauracji obowiązywać będzie „świętomarcińskie menu” z gęsiną w roli głównej.
Szczegółowe informacje i menu na stronie restauracji www.ostromecka.com.pl
Promocja kujawsko-pomorskiej gęsiny obejmuje również wydarzenia o charakterze edukacyjnym.
Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego zapraszają szefów regionalnych restauracji, właścicieli gospodarstw agroturystycznych w Dolinie Dolnej Wisły, a także wszystkich amatorów dobrej kuchni na warsztaty umiejętności kulinarnych „Gęsina. Polskie tradycje podawania drobiu”, które odbywać się będą od 8 do 11 listopada w Chrystkowie oraz Chełmnie. Uczestnicy wysłuchają wykładu na temat miejsca gęsiny w polskiej kulturze, tradycji i sztuce kulinarnej. Szefowie kuchni Maciej Biernacki i Tomasz Kosiński zaprezentują najciekawsze sposoby przygotowania dań z gęsiny. Będzie również okazja do degustacji oraz wzięcia udziału w dyskusji.
Program warsztatów i formularz zgłoszeniowy do pobrania na stronie Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły http://www.tpdw.pl
W piątek (8 listopada) w zabytkowej chacie mennonickiej w Chrystkowie odbędzie się z kolei turniej kulinarny dla szkół gastronomicznych. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie przystawki oraz dania głównego z gęsiny.