Dawniej mąkę zbożową łączono z masą ziemniaczaną dla oszczędności i zwiększenia trwałości pieczywa. Dzisiaj wyczuwalny w chlebie lekki posmak pieczonych ziemniaków, łączący się harmonijnie z kwaskowatym smakiem żytniego naturalnego zakwasu, to po prostu przyjemna odmiana od zwykłego pieczywa sprzedawanego na co dzień w sklepach.
Chleb żytni z ziemniakami został wpisany na listę tradycyjnych produktów z woj. kujawsko-pomorskiego 22 marca 2013 roku. Tego typu pieczywo wypiekano często na Pomorzu i Kaszubach. Kartofle były istotnym elementem pożywienia mieszkańców tych terenów. Dodanie do chlebowe ciasta relatywnie taniego składnika, jakim były gotowane i rozdrobnione ziemniaki, zwiększało ilość wypiekanego chleba, wpływało korzystnie na jego smak oraz przedłużało trwałość chleba, który dzięki takiemu zabiegowi dłużej zachowywał świeżość.
Chleb żytni z ziemniakami posiada twardą, chrupiącą, ale elastyczną skórkę. Miękisz jest w dotyku „lepki”, po ściśnięciu szybko wraca do poprzedniego kształtu. Najstarsi mieszkańcy Bydgoszczy do dzisiaj wspominają jego charakterystyczny ziemniaczany posmak i aromat naturalnego żytniego zakwasu.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
Adres | Marii Skłodowskiej-Curie 73 |
Miejscowość | 87-100 Toruń |