Bochenek ze Stolna nie jest zwykłym chlebem. Chrupiąca złocista skórka oraz okrągły kształt przyciągają wzrok, a zapach kminku oraz lekko wyczuwalnego zakwasu zabiera nas w kulinarną podróż na chełmińską wieś.
W dawnych gospodarstwach domowych na Ziemii Chełmińskiej chleb wyrabiano zazwyczaj raz w tygodniu. Kwaśny smak był wynikiem wypieku na naturalnym zakwasie, stosowano mąkę tylko z najlepszych ziaren, zbieranych podczas słonecznej pogody. Funkcjonująca w Stolnie od 1974 r. piekarnia nawiązuje do tych dawnych tradycji. W chlebie ze Stolna próżno szukać chemii, ulepszaczy oraz barwników. Kminek ma dobroczynny wpływ na nasz organizm: stanowi naturalny środek trawienny i usprawnia działanie przewodu pokarmowego.
Więcej informacji na: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Chleb-z-kminkiem-ze-Stolna
Dane kontaktowe | |
Miejscowość | Stolno |