Bulimączka to nalewka sporządzana z kwiatów głogu, zbieranych w okresie kwitnienia, czyli w maju. Jej kolor – ciemnożółty do bursztynowego – zależy od barwy pyłku kwiatowego. Nalewka zawiera około 35-45 procent alkoholu.
Dawniej spiżarnia każdego staropolskiego domu – zarówno szlacheckiego, jak i wiejskiego – zaopatrzona była w gąsiorki wypełnione trunkami z własnoręcznie zebranych roślin i ziół. Receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nalewki dzielono na te dla zdrowia i te dla przyjemności. Smakowita bulimączka pasuje do obu tych kategorii. Jej korzenno-głogowy, orzeźwiający smak oraz zdrowotne właściwości sprawiają, że spożywana w małych ilościach pozytywnie wpływa zarówno na ducha, jak i na ciało. Głóg posiada bowiem właściwości rozkurczające, a wykonane z niego preparaty (zarówno z owoców, jak i z kwiatostanów) polecane są osobom cierpiącym na choroby serca, nadciśnienie, miażdżycę. Głogowa nalewka m.in. rozszerza naczynia krwionośne i zapobiega atakom dusznicy.
Dane kontaktowe | |
Osoba kontaktowa | Elżbieta Sobolewska - Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego |
Telefon | 56 646 2015 w. 3082 |
e.sobolewska@kujawsko-pomorskie.pl | |
WWW | http://www.kujawsko-pomorskie.pl |
Adres | Marii Skłodowskiej-Curie 73 |
Miejscowość | 87-100 Toruń |